Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Približavanje konačnom dogovoru

Sastanak šest velikih sila i iranskih pregovarača - još ima velikih prepreka.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadni dužnosnici tvrde da je glavni problem nespremnost Teherana na krupne ustupke.

Velike sile i Iran u petak su jedni od drugih tražili ustupke uoči kraja ožujka kad istječe rok za postizanje preliminarnog nuklearnog sporazuma.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije

Teheran hoće da mu odmah ukinu sankcije i da zadrži slobodu nastavka nuklearnog istraživanja, piše Reuters.

Predstavnici šest velikih sila, SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine sastali su se u petak s iranskim pregovaračima u švicarskome gradu Lausannei ne bi li do kraja ožujka postigli okvirni politički dogovor na kojemu bi se temeljilo i konačno rješenje koje se očekuje do kraja lipnja.

U konačnome rješenju Teheran bi najmanje na jedno desetljeće ugasio svoj nuklearni program, a zauzvrat bi mu međunarodna zajednica ukinula financijske i naftne sankcije.

Izrael o sporazumu s Iranom: 'Zanimaju nas sitna slova'

Time bi se završio 12-godišnji spor Teherana i Zapada i smanjila opasnost od rata na Bliskome istoku, piše Reuters.

Sve se strane slažu da se pomalo približavaju konačnom dogovoru, ali još ima i velikih prepreka.

Teheran traži slobodu da nastavi s istraživanjima na centrifugama koje uranij čiste i pripremaju za upotrebu u nuklearnim elektranama, a u slučaju veoma visokog pročišćenja i u nuklearnome oružju. Uz to, Iran hoće i da se odmah ukinu sve sankcije Ujedinjenih naroda i najteže sankcije EU-a i SAD-a.

Centrifuge najteže neriješeno pitanje

Jedan zapadni dužnosnik blizak pregovorima potvrdio je da su centrifuge najteže neriješeno pitanje. SAD i europski partneri ne žele dopustiti da Iran aktivira centrifugu u Fordovu.

Na internetskoj stranici iranske vlade u studenome je objavljeno da bi Washington mogao dopustiti Iranu da zadrži oko šest tisuća centrifuga starije generacije. U ovome ih je trenutku montirano oko dvadeset tisuća, a radi ih desetak tisuća.

SAD i Iran nastavili nuklearne pregovore

Ako se u idućih nekoliko dana postigne okvirni dogovor, američka i europska izaslanstva inzistiraju na tome da taj dogovor bude što precizniji, da sadržava dopušteni broj centrifuga te podatke o zalihama uranija, a ostale pojedinosti ušle bi u anekse oko kojih dogovor treba postići prije 1. srpnja.

Zapadni dužnosnici tvrde da je glavni problem nespremnost Teherana na krupne ustupke. Isto tvrde i Iranci za njih, a Francuze optužuju da su najtvrđi u pregovorima. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius stiže na pregovore u subotu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene