Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski istok

"Imate 30 dana da napustite zemlju": Jemenski hutisti poslali pismo upozorenja

Hutisti na prosvjedu nakon američko-britanskih napada na Jemen
Hutisti na prosvjedu nakon američko-britanskih napada na Jemen Foto: Afp
Jemenski hutisti poslali su UN-u pismo u kojem navode da američki i britanski dužnosnici i djelatnici moraju napustiti zemlju u roku mjesec dana. Pismo je također naredilo stranim organizacijama da ne zapošljavaju američke i britanske državljane za rad u Jemenu.

Hutističke vlasti u Jemenu su američkom i britanskom osoblju Ujedinjenih naroda i humanitarnih organizacija koje djeluju u Sani naredile da napuste zemlju u roku od mjesec dana, prema hutističkom dužnosniku i dokumentu objavljenom u srijedu.

Do odluke je došlo nakon napada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, uz pomoć drugih zemalja, na vojne ciljeve proiranske skupine koja napada komercijalne brodove u Crvenom moru, za koje tvrdi da su povezani s Izraelom.

Američka vlada je prošlog tjedna vratila hutiste na popis terorističkih skupina u sklopu napora Washingtona da zaustavi napade na brodove u Crvenom moru. Hutisti su rekli da brodove napadaju kako bi se solidarizirali s Palestincama dok Izrael bombardira Pojas gaze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Probijen štit Sudit će se najvećim proizvođačima oružja: "Znali ste da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje"

"Ministarstvo želi naglasiti da morate obavijestiti dužnosnike i djelatnike s američkim i britanskim državljanstvima da se pripreme napustiti zemlju unutar 30 dana", stoji u pismu koje je Peteru Hawkinsu, zamjeniku UN-ovog koordinatora humanitarne pomoći u Jemenu, poslalo ministarstvo vanjskih poslova hutista.

Pismo je također naredilo stranim organizacijama da ne zapošljavaju američke i britanske državljane za rad u Jemenu.

Glasnogovornik hutista Muhamed Abdulsalam je za Reuters potvrdio vjerodostojnost pisma.

Ured zamjenika koordinatora Hawkinsa, koji je sam britanski državljanin, nije odgovorio na zahtjev za komentarom. Američko veleposlanstvo je u priopćenju objavilo da je svjesno izvješća o pismu, no da "ne može govoriti u ime UN-a ili humanitarnih organizacija u Jemenu o tome što su oni možda primili od hutističkih 'vlasti'".

Pročitajte i ovo Požar u Kineskom gradu Xinyuu Užas u Kini VIDEO Velika tragedija: U požaru u prodavaonici poginulo najmanje 39 ljudi

Pročitajte i ovo Miss Japana Caroline Shiino "Tužan dan za zemlju" Rođena Ukrajinka izabrana za Miss Japana, društvene mreže gore: "Očito je kriterij postao politički"

Britanska ambasada je rekla da zaposlenicima još nije naloženo da napuste zemlju i da je u bliskom kontaktu s UN-om po tom pitanju.

"UN pruža ključnu pomoć jemenskom narodu istim pomorskim rutama koje hutisti ugrožavaju. Ne bi trebalo činiti ništa što ometa njihovu sposobnost da uspješno djeluju", stoji u priopćenju britanskog veleposlanstva u Jemenu.

Hutistički pokret upravlja velikim dijelom Jemena nakon gotovo desetljetnog rata protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i poduprte SAD-om. Borbe su uglavnom prestale, no sukobljene strane službeno su obnovile sporazum o prekidu vatre, kojemu su posredovali Ujedinjeni narodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija I opet, i opet... Pokrenuta istraga protiv časnika vojne akademije: Tjerao je konjušare da peru konjske genitalije

Američki i britanski vojni zrakoplovi, brodovi i podmornice su izvršili niz zračnih napada diljem Jemena radi odmazde za napade hutista zbog kojih su brodovi prisiljeni okrenuti se od Crvenog mora, najbrže pomorske rute iz Azije do Europe.

Američke i britanske snage su u utorak gađale hutističko podzemno skladište i pokušale su smanjiti sposobnosti hutista za lansiranje raketa i nadzor, rekao je Pentagon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene