Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjen u EU

Hrvatske mandarine pune pesticida poslane u Srbiju: "Ovo je druga po redu sporna pošiljka"

Mandarine - 4
Mandarine - 4 Foto: Dnevnik Nove TV
Pošiljka mandarina iz Hrvatske koja je bila namijenjena izvozu na tržište Srbije zaustavljena je na granici i naloženo je njezino uništenje.

Pošiljka mandarina iz Hrvatske koja je bila namijenjena izvozu na tržište Srbije zaustavljena je na granici i naloženo je njezino uništenje. Prilikom kontrole utvrđeno je da mandarine potječu iz lota za koji je utvrđeno da sadrži nedopušteni pesticid klorpirifos.

Sistem Europske unije za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane (RASFF) objavio je da je u uzorcima mandarina koji su uzeti u Hrvatskoj 18. listopada pronađeno 0,044 mg/kg pesticida klorpirifos te da je naloženo da se mandarine unište.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eksplozija srušila zid stana Nisu ga uspjeli spasiti: Od ozljeda zadobivenih u eksploziji plina preminuo 73-godišnjak

Pročitajte i ovo Stjepan Svemirko Čekolj, načelnik Stožera civilne zaštite Gornja Stubica nevrijeme u Hrvatskoj FOTO Olujni vjetar poharao Gornju Stubicu: "Zatekao sam potpunu katastrofu. Odnijelo je crjepove, daske..." Problemi i u Rijeci

"Ovo je druga po redu sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske zbog prisutnosti istog pesticida, s obzirom na to da je još jedna pošiljka, prije ove koja je uništena, vraćena u Hrvatsku", poručili su iz Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, piše Blic.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska - 1 Iz minute u minutu VIDEO Izrael upao u tunele ispod Gaze, u sukob se uključio i Jemen - iranski diplomat upozorava: "Ako ne prekinemo ovaj rat, sve će eskalirati"

Spomenuti pesticid u EU-u je zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od lani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene