Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ploče s upozorenjem

U Lijepoj Našoj minirano ostalo još 112,8 km2: "Tu se nalazi blizu minsko polje, nije daleko od mene. Ovdje čuvam ovce i dosta me strah"

Aktualno Galerija Razminiranje i suveniri - 6 Razminiranje i suveniri - 6 Foto: DNEVNIK.hr Razminiranje i suveniri - 5 Razminiranje i suveniri - 5 Foto: DNEVNIK.hr Razminiranje i suveniri - 4 Razminiranje i suveniri - 4 Foto: DNEVNIK.hr Razminiranje i suveniri - 3 Razminiranje i suveniri - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Razminiranje i suveniri - 2 Galerija 1/6 >>
Hrvatska će Ukrajini poslati još pet milijuna eura za razminiranje, potrđeno je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za humanitarno razminiranje u Zagrebu. Tamo je 30 posto teritorija pod minama.

Hrvatska je i sama iskusila sve opasnosti miniranog teritorija i taj posao još nije gotov. Novinarka Dnevnik Nove TV Anja Perković krenula je u potragu za minskim poljima. A umjesto u poljima, minu je pronašla u dvorištu obiteljske kuće.

"Ovo je mina osvjetljavajuća od 120 mm bacača koja se, to je za osvjetljavanje u artilejeiji, a ova druga je protutenkovska trojka", pokazao je Nikola iz Gline koji ih je pronašao u polju kad je orao i tako donio kući.

Te mine danas su bezopasan suvenir. Pronađen nakon rata. Njihovo poljoprivredno zemljište koje obrađuju trebalo bi biti sigurno od zalutalih mina jer našli su ih nekoliko i službe su ih uklonile.

"Mi smo preorali parcele više od 20 puta. I dolazili su mineri koji su najprije prešli te parcele i ovdje su slobodne, a ovo što je uz to, to nitko ne može garantirati", kaže Nikola.

Nema garancije jer desetak metara dalje - životinje se slobodno kreću uz ploču s upozorenjem na minski sumnjivo područje. A drugi susjed našao je minu u svom dvorištu.

"Nailazili smo više puta na ta eksplozivna sredstva, ali na sreću nitko nije stradao... Vrlo neugodno... Gore kad sam ja čistio pa smo naišli na jednu takvu i zvali smo policiju. Čistili smo pa smo palili sve to skupa", kaže Josip iz Petrinje.

Hrvatska od 90-ih do danas nije uspjela očistiti sva sumnjiva područja. Ostalo je  razminirati 112,8 kilometara četvornih u 6 županija. Dosad je razminiranje stajalo milijardu i 16 milijuna eura. A sve bi trebalo biti čisto do ožujka 2026.

I Ličani broje ploče s upozorenjem, tik uz prometnicu koja vodi do naselja.

"Tu se nalazi blizu minsko polje, nije daleko od mene. I tu čuvam ovce i dosta me strah da ne bi naletila ovca na minu... 30-ak godina je prošlo i nitko nije ništa pomakao se s mjesta da se to razminira... Table, ovo ono, kad se zlo desi bit će kasno", poručuje Snježan Tomačić.

Na zadatku u Lici preminula su ove godine dvojica pirotehničara, a nedavno je i žena u Dubrovniku pronašla nagaznu minu. Minska područja trebaju se pod hitno riješiti, krajnji im je rok za godinu i pol, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene