Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješeno pitanje Grčke

Hollande: Tsiprasov izbor je odvažan, a dogovor povijesan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande pozdravio je sporazum zaključen u ponedjeljak u Bruxellesu nazvavši ga "povijesnom odlukom koja Grčkoj omogućuje ostanak u eurozoni", istodobno istaknuvši "odvažan izbor" grčkoga premijera Aleksisa Tsiprasa.

"Da danas nije postignut ovaj dogovor u pitanje bi došla vjerodostojnost Europe", kazao je francuski predsjednik nakon izvanrednog summita eurozone. Istaknuo je i da se u dogovorenom dokumentu, postignutom nakon maratonskih sedamnaestosatnih pregovora spominje restrukturiranje te olakšanje servisiranja grčkoga duga kroz dulje rokove otplate i niže kamate".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovora nema BITKA ZA GRČKU Juncker ratoboran, Merkel oprezna, a euroskupina traži reforme u 3 dana Slika nije dostupna Narod rekao 'ne', a parlament 'da' Euforija se u Grčkoj istopila pred sve izglednijom štednjom

"Dogovor je postignut, dogovor koji je Francuska željela cijelo vrijeme, dogovor koji Grčkoj omogućuje ostanak u Europi. Grčki premijer napravio je odvažan izbor u trenutku kada su od njega tražene reforme no istodobno je bio svjestan činjenice da je to uvjet za nastavak financiranja", rekao je francuski predsjednik. Hollande je podsjetio da će Grci s pozajmicom od 80 milijarda eura uspjeti isfinancirati svoje projekte i ispoštovati rokove, piše AFP.

Postignut jednoglasan dogovor EU i Grčke

"Cilj pregovora bio je očuvati eurozonu u cijelosti, održati solidarnost i dati nadu Grcima nakon višegodišnje patnje i mjera štednje, iako one nisu završile i Grčka se mora nastaviti truditi kada su one posrijedi", upozorio je francuski predsjednik.

"Uloga Francuske u pregovorima bila je nastojati približiti međusobna stajališta, istodobno poštujući grčki narod, ali i druge države eurozone", kazao je Hollande koji je tijekom kriznog razdoblja radio na kompromisnom rješenju, nastojeći ublažiti oštro stajalište Berlina.

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su u ponedjeljak dogovor koji bi trebao omogućiti početak pregovora o trećem programu financijske pomoći za Grčku, koja se zauzvrat obvezala na teške reforme.

"Čelnici su postigli jednoglasno sporazum tako da pregovore o trećem programu pomoći mogu početi, uz stroge uvjete", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na konferenciji za novinare nakon završetka summita koji je trajao 17 sati.

Dogovor još moraju potvrditi parlamenti u nekim zemljama eurozone, između ostaloga, i njemački Bundestag.

Tusk je dodao da će ministri financija eurozone, koji se u ponedjeljak popodne sastaju na redovitom sastanku, razgovarati o hitnom financiranju Grčke, kako bi se premostilo razdoblje dok se ne ispregovara novi program pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene