Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hodorkovski optužen za pranje 23,5 milijarde dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko državno tužilaštvo objaviloje kako su ruski tajkun Mihail Hodorkovski i njegov poslovni suradnik Platon Lebedev oprali više od 23,5 milijarde dolara (oko 135 milijardi kuna), za što bi im na već postojeće zatvorske kazne moglo donijeti još 10 godina zatvora.

Nekad najbogatiji čovjek u Rusiji i vrlo utjecajan u političkim
krugovima, Mihail Hodorkovski služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog prijevare i utaje poreza, za koju tvrdi da su mu je namjestili njegovi neprijatelji u Kremlju zbog političkih ambicija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga će trajati godinama Najveća prijevara u povijesti SAD-a! Nestalo 280 milijardi dolara: Kako su milijarde pomoći za COVID-19 ukradene ili potrošene Slika nije dostupna Hodorkovski optužen za pranje novca

Ured ruskog državnog tužitelja iznio je novu optužnicu za pranje novca protiv Hodorkovskog i Lebedeva u ponedjeljak, a u petak su na internetskoj stranici ureda objavljene pojedinosti protuzakonitih djelatnosti Hodorkovskog koje su, prema stajalištu ureda, dovele do podizanja optužnice.

"Te su djelatnosti rezultirale pranjem 450 milijardi rubalja i 7,5 milijardi dolara u razdoblju od 1998 do 2004.", kaže se u priopćenju.

Prema ruskom zakonu, Hodorkovski je uskoro, nakon polovice odslužene prve kazne, mogao zatražiti prijevremeno puštanje iz zatvora, ali će mu to eventualna nova osuda onemogućiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene