Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hodorkovski optužen za pranje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko državno tužilaštvo u ponedjeljak je iznijelo nove optužbe protiv Mihaila Hodorkovskog, što će vjerojatno pokopati nade politički ambicioznog tajkuna u izlazak iz zatvora prije predsjedničkih izbora 2008. godine.

Hodorkovski, osnivač bivšeg naftnog giganta YUKOS-a, koji već služi osmogodišnju zatvorsku kaznu za prijevaru i izbjegavanje plaćanja poreza, sad će biti optužen i za pranje novca, rekla je njegov odvjetnica Karina Moskalenko, javlja agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

Odvjetnik Hdorkovskog Juri Schmidt rekao je agenciji Associated Press da su tužitelji iz sibirskog grada Čite optužili njegova branjenika za pronevjeru i pranje čak 25 milijardi dolara (19 milijardi eura) ilegalne zarade od nafte.

Za to je kazneno djelo u Rusiji predviđena kazna do 10 godina zatvora i ako se optužbe potvrde na sudu, dio nove osude mogao bi se dodati sadašnjoj kazni koju služi Hodorkovski.

- Svi se odvjetnici slažu oko toga da su nove optužbe apsurdne. Sulude su od početka do kraja, rekla je Mokalenko.

Poslovni partner Hodorkovskog Platon Lebedev, koji služi istu kaznu za iste krimene, također je optužen za pranje novca.

Zatvaranje Hodorkovskog općenito se smatra posljedicom nastojanja Kremlja da ga kazni zbog uključivanja u politiku, koja je tajkunima zabranjeno područje otkako je na čelu Rusije Vladimir Putin, kaže Reuters.

Prema ruskom zakonu, Hodorkovski bi u listopadu ove godine mogao podnijeti molbu za prijevremeno puštanje na slobodu, jer mu tad ističe polovica ukupne zatvorske kazne i dio njegovih odvjetnika najavu nove optužnice povezuje s predsjedničkim izborima 2008. na kojima se Putin
prema Ustavu više ne može kandidirati i na kojima će biti izabran njegov nasljednik.

- Važno je znati da u Rusiji vlada neizmjeran strah... da bi se Mihail Hodorkovski, koji ove godine ispunjava uvjete da ga se prijevremeno pusti na slobodu, mogao politički aktivirati ili bi mogao financirati političke stranke, rekao je odvjetnik Robert Amsterdam.

YUKOS, koji je lišen većine imovine nakon uhićenja Hodorkovskog, proglasio je bankrot u kolovozu 2006.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene