Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt počeo još 1998.

Hoće li ogromni sarkofag spriječiti curenje radijacije iz Černobila? Novi omotač trebao bi potrajati barem 100 godina

U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora (Foto: Dnevnik.hr)
U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora (Foto: Dnevnik.hr) U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora (Foto: Dnevnik.hr) U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Balthasar Lindauer (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U Černobilu je predstavljen novi sarkofag reaktora.

Za njegovu gradnju utrošeno je više od dvije milijarde eura. Riječ je o najvećoj pokretnoj konstrukciji ikada napravljena. Čelična kupola duga je 257 metara, visoka 110 metara, a teška 36 tisuća tona. Sarkofag bi trebao spriječiti daljnje curenje radioaktivnog materijala. Novi zaštitni omotač trebao bi potrajati barem stotinu godina.

Pročitajte i ovo Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani Slika nije dostupna Gorjelo danima Vlasti tvrde da je ugašen požar oko černobilske elektrane, stručnjaci kažu: "Nije bilo mjesta panici"

„Ovo je vrlo dug projekt. Počeli smo 1998. s mnogo pripremnih radova, koji su zahtijevali studije, bilo je potrebno osigurati infastrukturu. Ugovor za novi sigurni pokrov potpisan je 2007. tako da je već prošlo 12 godina. To je vrijeme bilo potrebno za projektiranje i izgradnju objekta“, kazao je Balthasar Lindauer, Odjel za nukleranu sigurnost EBRD-a.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene