Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Srpski radikal ostaje u zatvoru

Sudac tražio da ugase 'frižider', Šešelj bolji ručak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud danas je odlučio da Vojislav Šešelj ostaje u zatvoru.

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, zatražio je prošlog mjeseca da ga Haaški sud oslobodi.

Pročitajte i ovo Čovjek pao u grob - 1 Dan uoči Sisveta Pao u grob i zvao 112, njima je to bilo smiješno: "Bolovi su nesnosni. Drago mi je da sam pobijedio laži" Ilustracija Sud odlučio Krenula po margarin, a onda se dogodila nezgoda: Trgovački lanac mora joj platiti gotovo osam tisuća eura

>> Šešelj od Haaga traži odštetu od 10 milijuna eura

Šešelj smatra kako tužitelji nisu dokazali nijednu točku optužnice, no raspravno vijeće Haškog suda zaključilo je da su tužitelji na suđenju izveli dovoljno dokaza koji potvrđuju da je vođa srpskih radikala poticao na progon i druge zločine protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

'Raspravno vijeće odbacuje zahtjev optuženog. U ovoj fazi postoji dovoljno dokaza u svrhu članka 98 bis Pravilnika koji bi omogućili razumnom presuditelju da osudi optuženog van razumne sumnje zbog poticanja na zločine navedene u devet točaka optužnice', rekao je sudac Jean Claude Antonetti nakon višesatnog iznošenja odluke.

Antonetti je citirao niz Šešeljevih huškačkih ratnih izjava kao i svjedočanstva žrtava o Šešeljevim govorima među kojima stanovnika vojvođanskih sela koji su čuli njegova 'upozorenja' da je vrijeme da se odsele ili ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac koja ga je slušala na radiju kako potpiruje svoje dobrovoljce.

Osim slobode Šešelj je tražio i da mu Sud isplati odštetu od 10 milijuna eura zbog osmogodišnjeg pritvora najavljujući da će u slučaju 'odugovlačenja s isplatom' svoj odštetni zahtjev uvećavati do iznosa od sto milijuna eura. Sudac Jean Claude Antonetti naglasio je kako je odluka donijeta uz njegovo djelomično suprotno mišljenje.

Šešelj: Pratim ovo s uživanjem, ali sam morao reagirati

Tijekom izlaganja predsjedavajućeg sudu se obratio i sam Šešelj koji je reagirao na, kako je rekao, krivo prevođenje. 'Prevoditelj krivo prevodi, nije moćna 'vojska' nego 'oružje'. Ja s uživanjem sve ovo pratim i prilično me uveseljava, ali ovdje sam morao oštro reagirati jer je to prevršilo svaku mjeru', rekao je Šešelj.

Sudac je rekao kako zna da je prevoditeljima teško te je ponovio dio na koji je Šešelj imao prigovor s ispravljenim prijevodom. Kada je nedugo nakon toga sudac najavio 20-minutnu stanku Šešelj je rekao kako očekuje da će i on dobiti njihov ručak.

Sudac: Ovaj frižider i dalje dobro radi

'Očekujem da mi se proslijedi ručak, a ne da mi daju ono što ni svinje ne mogu jesti. Ako ste ponudili ručak ja očekujem isti koji i vi budete imali, ako ne onda povucite vašu ponudu', rekao je Šešelj na što mu je sudac smireno odgovorio kako suci iz vijeća vode dva suđenja i da stignu popiti samo čašu vode tako da im je svima isto.

Tijekom čitanja odluke sudac se žalio na rad klima uređaja te je rekao da će se zamrznuti do kraja čitanja odluke. Kada se hlađenje nije smanjilo ni nakon stanke sudac je komentirao 'ovaj frižider i dalje dobro radi'.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene