Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjerivanje duga

Hoće li bankrotirati: Berlin jednom selu dužan milijune eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspavani zaselak Mittenwalde na istoku Njemačke mogao bi postati jedno od najbogatijih sela na svijetu ako Berlin bude morao platiti golemi dug iz daleke 1562.

Zadužnica, pronađena u regionalnom arhivu, potvrđuje da je Mittenwalde posudio Berlinu 400 guldena 28. svibnja 1562. uz godišnju kamatu od šest posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV Ilustracija sezona pred vratima Inflacija je neukrotiva, a troškovi su eksplodirali! Neumoljiva statistika otkrila je kako zapravo žive Hrvati: "Netko nas dobro dere"

Prema radiju Berlin Brandenburg (RBB), dug bi danas iznosio 11.200 guldena, što odgovara iznosu od 112 milijuna eura. Doda li se tome inflacija, ukupni dug doseže milijarde eura, prenosi BBR.

>> 'Mladić iz šume' izmislio priču kako bi živio na račun države

Povjesničarka Vera Schmidt pronašla je stoljećima staru zadužnicu zametnutu u arhivu. Iako na njoj nema pečata, Schmidt kaže kako nema sumnje da je riječ o originalnom dokumentu. 'Još je 1893. dokument istražen i utvrđeno je da je vjerodostojan', kazala je Schmidt.

Ona je zajedno s gradonačelnikom Mittenwaldea Uweom Pfeifferom već pokušala 'utjerati' dug od Berlina. Takvi zahtjevi upućuju se od 1820. svakih 50 godina, ali bez uspjeha. Zadužena njemačka prijestolnica ionako bi imala velikih problema s isplatom duga Millenwaldeu.

Posljednje izvješće gradskih financija, naime, pokazuje da je Belin već u minusu od 63 milijuna eura.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene