Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ BiH predlaže preustroj u 4 federalne jedinice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnji odbor HDZ-a BiH utvrdio je, dan prije početka pregovora o ustavnoj reformi, načela za donošenje novoga Ustava BiH kojima se predlaže preustroj zemlje u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović će čelnicima šest vodećih političkih stranaka u BiH na sastanku u Banjoj Luci u utorak predstaviti načela o kojima se suglasio Središnji odbor te stranke. 

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Slika nije dostupna 'Ne uzdam se u utjecaje izvana' Dragan Čović protiv 'Daytona 2'

Federalne jedinice bi prema prijedlogu HDZ-a BiH trebale imati izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast.

Čović je istaknuo kako su u prijedlog te stranke uvrštena sva načela o ljudskim pravima koja vrijede u zemljama Europske unije.

Predsjednik HDZ-a BiH se zauzima za to da se novi Ustav BiH prihvati do kraja lipnja kada istječe mandat aktualnom visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

Pregovori o ustavnim promjenama obnavljaju se 19 mjeseci nakon propasti pregovora i tzv. travanjskoga paketa amandmana na Ustav zemlje koji nije dobio potrebnu većinu u državnome Parlamentu, a trebao je učinkovitije organizirati središnje državne institucije. BiH je sada ustrojena u dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene