Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon tri kruga glasovanja

Hashim Thaci izabran za predsjednika Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef kosovske diplomacije Hashim Thaci izabran je u petak za predsjednika Kosova.

Hashim Thaci je izabran za predsjednika Kosova nakon tri kruga glasovanja u kosovskom parlamentu čiji je cjelodnevni rad prekidan zbog suzavca koji su bacali predstavnici oporbe, dok se na ulicama policija sukobljavala s prosvjednicima koji su zahtijevali ostavku kosovske vlade protiveći se suradnji sa Srbijom.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Thaci, predsjednik Demokratske stranke Kosova (PDK) i aktualni šef diplomacije, izabran je u trećem krugu glasovanja natpolovičnom većinom nakon što u prethodna dva kruga nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova zastupnika kosovske skupštine, a Thacijev jedini protukandidat bio je njegov stranački kolega iz PDK Rafet Rama.

Za Thacija, koji će naslijediti predsjednicu Atifete Jahjaga, je glasovalo 70 od ukupno 82 nazočnih zastupnika, a među njima su bili i poslanici liste Srpska.

Parlament Kosova ima ukupno 120 zastupnika, a predsjednik nije mogao biti izabran bez sudjelovanja srpskih zastupnika.

U trećem krugu glasovanja bilo je potrebno da vođa PDK dobije 64 glasa, budući u prva dva kruga nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu od 120 zastupnika.

Za razliku od prvog kruga kada je dobio 50 glasova od 81 zastupnika, koji su tada bili u dvorani, u drugom je dobio 14 više, dok je protukandidt Rafet Rama dobio dva glasa, a prethodno četiri.

Kako prenose prištinski mediji, glasovi 15 zastupnika proglašeni su nevažećim.

Sjednica je počela oko podneva sa 104 od ukupno 120 zastupnika nakon što su zastupnici liste Srpska odlučili sudjelovati u radu parlamenta jer se, po kosovskom ustavu, bez njihove nazočnosti ne može odlučivati o predsjedniku Kosova.

Srpski zastupnici su, kako navode beogradskai elektronički mediji "iskazali koalicijsku solidarnost" s Thacijevom PDK, a jedan od uvjeta za potporu je, kako se doznaje, još jedno ministarsko mjesto za srpsku zajednicu u kosovskoj vladi.

Ranije popodne zastupnici oporbenog pokreta Samoodređenje Albina Kurtija dva su puta su bacili suzavac pa je policija iz dvorane izvela Kurtija i još šestero pripadnika oporbe, koja se protivila izboru Thacija za predsjednika.

Istodobno, jake policijske snage osiguravale su zgradu parlamenta, a na policijske kordone prosvjednici su bacali molotovljeve koktele na šta je policija odgovarala suzavcem i vodenim topovima.

Kosovska oporba već šest mjeseci čestim incidentima i bacanjem suzavca drži kosovski parlament u blokadi protiveći se formiranju Zajednice srpskih općina i sporazumu o demarkaciji granice s Crnom Gorom, dio oporbe ne želi Thacija za predsjednika Kosova, a zajednički im je zahtjev ostavka aktualne vlade premijera Ise Mustafe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene