Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umrlo je već preko 200 ljudi

Prvi slučajevi kolere u glavnom gradu Haitija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izbijanja kolere na Haitiju pojavili su se i prvi oboljeli u glavnom gradu.

U glavnom gradu Haitija, Porte-au-Princeu, registrirano je pet slučajeva kolere, objavili su u subotu UN-ovi i haićanski dužnosnici. Ovi slučajevi kolere izazvali su novu zabrinutost oko širenja te bolesti zbog koje je na Haitiju umrlo preko 200 ljudi, a broj zaraženih se popeo na oko 2.400.

Pročitajte i ovo Nasilje na Haitiju najviše pate djeca Gladna tinejdžerica krenula kupiti nešto za jelo, brutalno je silovana. Dječaka tjeraju da spaljuje tijela: Ovu zemlju razara kaos Haiti - 5 Eskalacija nasilja Zemljom zavladao potpuni kaos, uvedeno izvanredno stanje: Nestaje vode, ljudi gladuju

'Potvrdili smo pet slučajeva kolere u Port-au-Princeu...Oni su vrlo brzo dijagnosticirani i izolirani', rekla je glasnogovornica UN-a Imogen Wall prenoseći informacije zdravstvenih vlasti Haitija. Wall je istaknula da se petero zaraženih zarazilo u području Artibonite, sjeverno od prijestolnice, u kojem je zaraza i izbila, te da su nakon toga doputovali u glavni grad gdje su se razboljeli.

Strahuje se od katastrofalnih posljedica

'Nije riječ o novoj lokaciji infekcije', kazala je glasnogovornica UN-a dodajući da je pojačan nadzor u glavnom haićanskom gradu, gdje u kampovima živi oko 1,3 milijuna preživjelih nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio tu zemlju 12. siječnja.

>> Haiti poharala epidemija kolere

Upravo zbog pretrpanosti kampova i nehigijenskih uvjeta ozbiljno se strahuje od mogućih katastrofalnih posljedica stigne li epidemija do Port-au-Princea. Kolera je zarazna bolest koju izaziva fekalijsko zagađenje hrane ili vode, a ovo je prva epidemija te bolesti na Haitiju u posljednjih stotinu godina.

Panamerička zdravstvena organizacija, podružnica Svjetske zdravstvene organizacije, izvijestila je da je na ugroženo područje poslala liječničke timove, lijekove i zalihe čiste vode. Dužnosnik ove organizacije Jon Andrus kazao je na brifingu u Washingtonu da očekuju još oboljelih i smrtno stradalih. (Hina)

Strahujete li od zaraze kad putujete u inozemstvo?

  • Da
  • Ne
  • Ne putujem nigdje jer nemam novaca
  • Ovisi gdje putujem

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene