Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavit će poticati pomirenje

Hagel: SAD zasad neće prekinuti vojnu pomoć Egiptu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Chuck Hagel kazao je u srijedu da se protivi prekidu američke vojne pomoći Egiptu, ali je naglasio da će Washington nastaviti poticati 'pomirenje' u toj zemlji.

Washington trenutno preispituje vojnu i gospodarsku pomoć od 1,55 milijardi dolara koju isplaćuje svake godine Kairu. No, usprkos svrgavanju predsjednika Mohameda Mursija 3. srpnja i krvavoj represiji njegovih simpatizera 14. kolovoza, SAD nije donio odluku o eventualnom smrzavanju pomoći.

'Prijelazna vlada mora se vratiti na put pomirenja, prekinuti nasilje i vratiti Egipat na put ekonomskih i demokratskih reformi', kazao je Chuck Hagel u srijedu u intervjuu za BBC.

Pročitajte i ovo Najveći ratni brod usidrio se ispred Splita - 2 sukobi na Bliskom istoku VELIKA GALERIJA Ovu grdosiju SAD šalje u Izrael, nedavno je bila i u Splitu Ilustracija Uhićen je Sukob se prelijeva u susjedstvo? Policajac u Egiptu ubio dvoje turista i vodiča

>> Pusić: EU obustavlja izvoz oružja u Egipat

Upitan o prekidu vojne pomoći, ministar obrane je odgovorio 'da će do toga možda doći'. 'No, ne mislim da smijemo usvojiti taj stav na početku, ali smo jasno rekli što bismo željeli da se dogodi', dodao je on iz Bruneja gdje sudjeluje na sastanku s azijskim kolegama.

'Imali smo vrlo jake partnerske odnose s Egiptom dugi niz godina počevši od mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta koji je SAD zapečatio 1979., sporazuma kojim je zapravo izbjegnut regionalni rat', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene