Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izašao pred suca

Goran Hadžić u Haagu se nije izjasnio o krivnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaški optuženik Goran Hadžić izašao je pred haaškog suca u 16 sati.

Hadžić se danas nije izjasnio o krivnji nego koristiti svoje pravo da to učini u roku od 30 dana. Odvjetnik Petrović, rekao je kako je Goran Hadžić primio proširenu optužnicu te da su ju analizirali. Rekao je kako nema potrebe da se optužnica još jednom čita u sudnici. Ovo je prvi put da se u haškoj sudnici osumnjičeniku ne pročita optužnica.

Pročitajte i ovo U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj i Hadžiću Brammertz pozdravio Hadžićevo uhićenje

Ročište je vodio južnokorejski sudac O-Gon Kwon koji je najavio da će 'zakazati još jedno prvo pojavljivanje u roku od trideset dana, a strane u postupku o tome će biti obaviještene'. Ne izjasni li se o krivnji posljednji haaški optuženik Hadžić ni na idućem prvom pojavljivanju, sud će u njegovo ime evidentirati da se izjasnio kako se ne osjeća krivim. U sudnici je bio i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Haški sud odobrio je proširenje Hadžićeve optužnice po kojoj će odgovarati po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti. Sasvim je izvjesno da se optužnica neće proširiti na područje Dalmacije i cijelo okupirano područje koje su Srbi nazvali SAO Krajinom. Ured tužitelja novu optužnicu mora napisati do 8. kolovoza, nakon čega bi je sud trebao potvrditi i time ona postaje pravosnažna i po toj će se optužnici suditi Goranu Hadžiću.

Haaški optuženik i vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata Goran Hadžić sletio je u petak poslijepodne u zračnu luku Rotterdam, odakle je prebačen u pritvorsku jedinicu Haaškoga suda.

Hadžićevo izručenje počelo je pošto je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisala ekstradicijski nalog. Prije toga su se i Hadžić i njegovi branitelji formalno odrekli prava na žalbu na odluku beogradskog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje. (D.Ma./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene