Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovljeni postupak

Haag: Sutra presuda bivšem kosovskom premijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavit će sutra presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nakon suđenja koje je ponovljeno zbog sumnji da je tijekom prvog suđenja došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kanibalska jazbina Policajci pronašli raskomadano tijelo, muž i žena radili pite od ljudskog mesa Obilježavanje godišnjice masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar - 5 Detalji suđenja Odvjetnik obitelji ubijene djece u Ribnikaru o suđenju: "Majka je bez empatije i morala, ponaša se kao da je iznad suda"

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo istih optužbi Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora.

>> 'Haški sud odgovoran je za smrt 19 svjedoka!'

Žalbeno je vijeće nakon toga naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno nisu izvedeni oni koji su odbili svjedočiti, primjerice dvojica članova OVK koja su smatrana ključnim svjedocima. Vijeće je u presudi navelo kako je dio svjedoka bio izložen pritiscima.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti.

Ni na ponovljenom suđenju tužiteljstvo nije imalo sreće s dvojicom ključnih svjedoka koji nisu svjedočili na prvom suđenju. Jedan je ponovno odbio svjedočiti a drugi je više puta mijenjao iskaz u sudnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene