Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

CERAR I ERJAVEC

Slovenija o gužvama na granicama: "Ispadanje iz Schengena za nas bi bilo katastrofa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uredba je na snazi i treba je poštovati, kazao je Miro Cerar te dodao da bi u suprotnom bile uvedene schengenske kontrole na granici Slovenije s Italijom i Austrijom.

Slovenski premijer Miro Cerar danas je izjavio da bi se na marginama summita Europske unije, u subotu u Bruxellesu, želio sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi razgovarali o problematici sustavnog nadzora na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima na kojima su zadnjih tjedana zbog europske uredbe nastajale kolone vozila i zastoji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr) Zbog neprihvaćanja arbitražne odluke Hoće li Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Schengen? "Država koja ne poštuje vladavinu prava loš je uzor za EU" Karl Erjavec (Foto: AFP) Ionako je slovenska vlada u ostavci Erjavec: "Susret Plenković-Cerar je moguć, ali bolje da do njega ne dođe"

"O toj sam problematici u ponedjeljak telefonski govorio s predsjednikom Europskog vijeća, danas o tome namjeravam govoriti s Junckerom, a u subotu bih želio da izravno o tome neposredno govorimo Juncker, Plenković i ja", kazao je Cerar novinarima pred ranije najavljeni susret vodstva stranaka njegove koalicije, koji su se sastali kako bi razgovarali o aktualnim političkim temama.

Slovenski premijer je, u vezi s neprilikama koje na granici izaziva europska uredba i zaštita slovenske granice s Hrvatskom, koja je i granica schengenskog prostora, ponovio kako se i sam trudi da režim prelaska granice za putnike bude brži i lakši i da se uredba ublaži, osobito u vrijeme praznika i godišnjih odmora.

No, uredba je na snazi i treba je poštovati, kazao je Cerar, dodavši da bi u suprotnom bile uvedene schengenske kontrole na granici Slovenije s Italijom i Austrijom.

"Slovenija i dalje ostaje odgovorna članica Schengena, ali ćemo upotrijebiti sve moguće pristupe da ljudima omogućimo lakši prijelaz granice i izbjegnemo moguće gospodarske štete", kazao je slovenski premijer.

Slično je u izjavi pred sastanak naveo i Cerarov glavni koalicijski partner, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"Slovenija je dužna poštovati uredbe iz Bruxellesa o sistematskom nadzoru granice jer smo dio Schengena u kojemu moramo ostati. Želimo da i Hrvatska postane dio Schengena što prije, pa bi onda i svi nastali problemi bili riješeni", kazao je Erjavec novinarima, dodavši da Slovenija ne može riskirati da "ispadne iz Schengena".

"To bi za nas značilo malu katastrofu, ne samo za putnike nego i za našu ekonomiju, osobito ako bi se strogo kontrolirala granica s Austrijom", kazao je Erjavec.

Slovenski premijer Cerar u ponedjeljak je, na pitanja o Schengenu i sistematskim kontrolama koje izazivaju gužve na granici te ekonomsku štetu Sloveniji i Hrvatskoj, morao odgovarati i na zastupnička pitanja oporbe, čiji ga je dio optužio da samo nastavlja svoju politiku "gradnje zidova" prema Hrvatskoj i to, kako su rekli, iz razloga političke promidžbe jer njegova vlada nije uspješna pa se želi dokazati kao državotvorna pred dijelom birača.

Cerar je to energično zanijekao, rekavši da se drži europske uredbe koja je važna zbog sigurnosti Schengena, ali da se trudi kako bi gužve bile smanjene.

Slovenija se pridržava uredbe o sustavnim kontrolama, a to će i dalje činiti, kazao je Cerar, retorički se upitavši žele li oni koji ga pozivaju na obustavu promjenu uredbe da se Slovenija "opet nađe na Balkanu". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene