Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanja u zatvorima

Gruzijski ministar ponudio ostavku zbog skandala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski je ministar unutarnjih poslova Bacho Akhalaia podnio ostavku, uslijed skandala zbog zlostavljanja zatvorenika.

Gruzijski ministar unutarnjih poslova Bacho Akhalaia predao je u četvrtak navečer svoju ostavku uslijed skandala koji je izbio zbog zlostavljanja zatvorenika i izazvao prosvjede po cijeloj Gruziji koja se nalazi pred parlamentarnim izborima.

'Osjećam moralnu i političku odgovornost zato što nismo mogli iskorijeniti takve užasne prakse', rekao je Akhalaia u izjavi objavljenoj na internetskim stranicama ministarstva.

Ranije je predsjednik Mihail Saakashvili imenovao novog ministra za zatvore u nadi da će time smiriti prosvjede zbog zlostavljanja, koji mogu umanjiti izglede njegove stranke da zadrži vlast na izborima 1. listopada.

Pročitajte i ovo Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

>> Zatvorenike silovali pendrekom, građani na ulicama

'Imenujem najžešćeg kritičara ovog penitencijarnog sustva na njegovo čelo', rekao je Saakashvili imenujući za ministra zatvora Georgyja Tugushija koji je ranije bio ombudsman za ljudska prava. Tugushijev prethodnik ostavku je dao u srijedu dok su tisuće prosvjednika blokirale središte Tbilisija tražeći ostavke ministara i neovisnu istragu.

Saakashvilijeva vlada je, međutim, rekla i da su video snimku, na kojoj se vide stražati kako tuku, udaraju i ponižavaju zatvorenike, kao i silovanje zatvorenika predmetima, organizirali i snimali stražati koje su potkupile 'osobe s političkim motivima'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene