Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzija se povukla, hoće li i Rusija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzija je izjavila kako je počela primjenjivati prekid vatre na području Chinvalija u svojoj odmetnutoj pokrajini Južnoj Osetiji i pozvala Rusiju da počnu pregovore kako bi se zaustavio sukob.

"Gruzijske oružane snage su prekinule vatru u Chinvaliju", glavnom gradu pobunjene pokrajine Južne Osetije, po nalogu predsjednika Mihaila Saakašvilija, prema priopćenju gruzijskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat''

"Gruzija daje na znanje da je voljna odmah početi pregovore s Ruskom Federacijom o primirju i o prekidu neprijateljstva", dodaje ministarstvo. 

Rusija ne odustaje

Rusija je proširila napade na Gruziju i prvi put je tukla prijestolnicu Tbilisi dok su se gruzijske postrojbe, na zahtjev Rusije, povukle iz odmetnute pokrajine Južne Osetije. 

>> SAD upozorava Rusiju zbog Gruzije!

>> Abhazija će večeras proglasiti 'ratno stanje'!

Tajnik gruzijskog vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksander Lomaja rekao je da su se gruzijske postrojbe povukle na nove položaje izvan Južne Osetije.

"One su potpuno izvan regije", rekao je Lomaja.

Moskva je dogovor o prekidu vatre uvjetovala povlačenjem gruzijskih postrojbi iz Južne Osetije. Tražila je također da se Gruzija potpisom obveže da neće primijeniti silu protiv Južne Osetije, što je drugi ruski uvjet za okonačenje sukoba.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin rekao je da sada Moskva mora provjeriti gruzijsko povlačenje te dodao: "Ne vjerujemo gruzijskoj strani".

Agencija AP prenosi da su ruski borbeni zrakoplovi tukli tvornicu u istočnom predgrađu Tbilisija gdje se grade zrakoplovi Su-25 kojima se Gruzija koristila u sukobu.

Agencija, koja navodi da je Gruzija američka saveznica, podsjeća da su američki vojnici uvježbavali gruzijske postrojbe.

Napad je oštetio piste, ali žrtava nije bilo, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Shota Utiashvili.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene