Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD upozorava Rusiju zbog Gruzije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vojska je preuzela danas nadzor nad Chinvalijem, prijestolnicom proruske separatističke pokrajine Južne Osetije u Gruziji, objavio je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Čota Utiašvili.

Chinvali je glavni ulog u sukobu između Gruzije i Rusije za vlast u Južnoj Osetiji, protiv koje je Tbilisi poveo vojnu ofenzivu u noći na petak.

Pročitajte i ovo Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu"

Bijela kuća je upozorila danas Rusiju da bi vojna eskalacija u Gruziji mogla imati "znatan i dugoročan učinak" na odnose Washingtona i Moskve.

James Jeffrey, zamjenik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, rekao je kako je sada ključno vidjeti kakva će biti ruska reakcija na povlačenje gruzijskih snaga iz odmetnute gruzijske pokrajine Južne Osetije.

Gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije da su se gruzijske snage povukle iz Južne Osetije gdje su se sukobile s ruskim vojnicima oko kontrole nad tom pokrajinom.
Ruska vojska potvrdila je da se gruzijske snage povlače.

"Žalimo zbog opasne i nesrazmjerne akcije ruskih snaga i bit ćemo osobito zabrinuti nastave li se ti napadi sada kada se Gruzijci povlače", rekao je savjetnik američkog predsjednika Georgea W. Busha. 

>> Gruzija se povukla iz Južne Osetije!

SAD će biti "vrlo, vrlo zabrinut ako se pokaže da se zapravo vodi operacija u samoj Gruziji, izvan Abhazije i Osetije", dodao je Jeffrey.

Podsjećamo, Abhazija i Južna Osetija dvije su gruzijske pokrajine koje su se otcijepile početkom 90-ih, što im ne priznaje međunarodna zajednica.

Gruzijsko povlačenje uslijedilo je nakon tri dana sukoba jer su Gruzijci pokrenuli akciju kako bi vratiti pod svoj suverenitet odmetnutu pokrajinu, a na što je Rusija odgovorila slanjem svojih vojnika u Južnu Osetiju i zračnim napadima na ciljeve u Gruziji.

Rusija je danas bombardirala vojne zračne baze blizu gruzijske prijestolnice Tbilisija, a vlasti u Tbilisiju tvrde da Rusi gomilaju vojnike u Abahziji na Crnome moru.

Bijela kuća je objavila da je Bush razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom te predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, a planira i konzultacije s Nicolasom Sarkozyjem, predsjednikom Francuske koja ovog semestra predsjeda Europskom unijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene