Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčki premijer u Turskoj veličao Ataturka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Costas Karamanlis, tijekom povijesnog posjeta starom suparniku Turskoj, odao je u četvrtak počast Mustafi Kemalu Ataturku koji je utemeljio modernu tursku državu i nekoć porazio grčku vojsku.

Karamanlis je položio vijenac na Ataturkov grob u mauzoleju u Ankari, no nije posjetio muzej u sklopu mauzoleja koji svojim postavom veliča tursku pobjedu nad Grčkom 1922. godine.

Pročitajte i ovo Osiguranja slovačkog premijera Ima teže ozljede Atentat na premijera, svjedoci opisali trenutke užasa: "Čula sam tri ili četiri pucnja, vidjela sam da pada na pod..." Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Karamanlis je prvi grčki čelnik koji je službeno posjetio Ankaru od posjete njegova strica 1959. godine i kruna je poboljšanja političkih i gospodarskih veza između dva suparnika, a ujedno i saveznika u okviru NATO-a.

"Kemal Ataturk i (tadašnji grčki čelnik) Eleftherios Venizelos imali su političke hrabrosti, želje i vizije da ne dopuste da sukobi i tragedije iz prošlosti postanu prepreka izgradnji bolje budućnosti, mira i suradnje na dobrobit dvaju naroda", napisao je Karamanlis u knjizi posjeta.

Nakon ratova koji su pratili raspad Otomanskog carstva i proglašenja neovisne turske republike 1923. godine, Ataturk i Venizelos obnovili su bilateralne odnose između Grčke i Turske. Ataturk, kojeg Turci smatraju ocem nacije, umro je 1938. godine.

Karamanlis i turski premijer Tayyip Erdogan najavili su u srijedu da će povećati međusobnu trgovinsku razmjenu, koja trenutno iznosi 2.8 milijardi dolara, i ojačati veze na području turizma, energije i sigurnosti.

Grčki premijer također je ponovio potporu turskim naporima za priključenjem Europskoj uniji, no dodao je da Turska mora ispuniti kriterije za članstvo, uključujući poštivanje ljudskih prava i vjerske slobode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene