452045
452045
452045
452045
452045

Grčka upozorava Erdogana da su njegove izjave o granici opasne

Grčka je u petak optužila Tursku da ugrožava njihove međusobne odnose dovodeći u pitanje gotovo stotinu godina star sporazum o granici između dviju zemalja.

 
 
 
 
Recep Tayyip Erdoğan (FOTO: AFP)
Recep Tayyip Erdoğan (FOTO: AFP)

U govoru u Ankari u četvrtak, turski predsjednik Recep Tayyip Ergodan rekao je da je Ugovor iz Lausanne, mirovni sporazum iz 1923. kojim su definirane granice moderne Grčke i Turske, u biti poraz za Tursku jer je Grčkoj prepustila otoke.

"U Lausanni smo Grčkoj prepustili otoke s kojima smo se mogli dovikivati. Je li to pobjeda? Pokušali su nas prevariti da povjerujemo da je Lausanne pobjeda", kazao je. "Oni koji su sjedili za stolom nisu tim ugovorom postupili pravedno. Mi sada trpimo posljedice toga."

Turska i Grčka zamalo su zaratile zbog jednog nenastanjenog otočića u Egejskom moru 1996.

"Dovođenje u pitanje Ugovora iz Lausanne, koji je odredio norme u grčko-turskim odnosima i status quo u Egejskom moru i na tamošnjim otocima, opasno je za odnose između dviju zemalja i za širu regiju", upozorio je grčki premijer Aleksis Cipras na sastanku s visokim vladinim dužnosnicima, kako je objavio njegov ured.

Grčka, istaknuo je, neće odgovoriti na sličan način. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se