Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za šest mjeseci

'Grčka najvjerojatnije napušta eurozonu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će najvjerojatnije napustiti eurozonu i to u sljedećih šest mjeseci, tvrdi tako švedski ministar financija Andres Borg.

Dok se europski vođe pripremaju za summmit sljedeći tjedan u nastojanju da spase euro, švedski ministar financija Andres Borg rekao je kako bi u sljedećih šest mjeseci Grčka mogla izaći iz eurozone, piše Bloomberg.

Pročitajte i ovo Kune u optjecaju - 3 Nakon uvođenja eura Znate li koliko je milijardi kuna još uvijek u optjecaju? Doznajte i što u HNB-u misle - gdje je zapravo sav taj silni novac Slika nije dostupna Mora progurati mjere TSIPRAS IMA VREMENA DO SRIJEDE U parlament poslan prijedlog zakona o sanaciji banaka

>> Merkel opet ističe da želi pomoći Grčkoj

'Najvjerojatnije je da će napustiti eurozonu. Ne smijemo isključiti tu mogućnost koja bi se mogla dogoditi u sljedećih šest mjeseci', rekao je Borg iz Tokija gdje se održava sastanak MMF-a.

Trojka želi dati Grčkoj još dvije godine za reforme

Stručnjaci velikih međunarodnih vjerovnika Grčke zaključili su nakon analize njezinih računa da će zemlji trebati još dvije godine za uspješnu provedbu teških strukturnih reforma, piše njemački tjednik Der Spiegel. Revizori trojke - MMF-a, EU-a i ECB-a - 'zatražili su prošlog tjedna od ministara financija eurozone da daju Grčkoj još dvije godine', kao što je ona i tražila, ističe tjednik.

Te bi joj dodatne dvije godine trebale omogućiti, obrazložila je Grčka, da provede proračunske rezove i strukturne reforme, a da ne uguši ionako loše gospodarstvo te da privoli građane na daljnja odricanja. MMF je spreman odobriti joj to produljenje, ali neke zemlje eurozone koje ne žele više pozajmljivati, traže veće zalaganje Atene.

Vlada je ocijenila da ušteda od 7,8 milijarda eura koju je nametnula grčkom narodu u zamjenu za paket pomoći vrijedan 31,5 milijarda koji očekuje od lipnja, nije dovoljna. No u pregovorima s trojkom ovog vikenda govorilo se o iznosu od 9,2 milijarde, po izvoru u grčkom ministarstvu financija.

Kako navodi Spiegel, u trojci nije postignuto jedinstvo glede političkog pristupa tom pitanju. Premijer Antonis Samaras upozorio je da se njegova zemlja ne može više odricati i da će grčka blagajna biti prazna ako ne dođe iduća tranša financijske pomoći. Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde zauzela se u četvrtak da se Grčkoj odobri produljenje ne bi li obuzdala svoj deficit.(I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene