Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krpanje manjka proračuna

Grčka najavila novi porez na nekretnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je uvođenje novog poreza na nekretnine kako bi zemlja zakrpala manjak u proračunu za 2011., udovoljila međunarodnim kreditorima i osigurala novu tranšu kredita ključnu za izvlačenje države iz krize, dok iz Europe stižu sve glasnija upozorenja glede ostanka Grčke u eurozoni.

Da bi zemlja ispunila svoje obveze glede smanjenja proračunskog deficita, "u 2011. nedostaje oko 2 milijarde eura", a 'jedina djelotvorna mjera je poseban porez na nekretnine', rekao je ministar u izravnoj izjavi za televiziju.  Ministar je ocijenio da je taj 'novi nacionalni napor' nužan zbog nepovoljnog ozračja prema Grčkoj u inozemstvu, gdje su se ponovo počele širiti glasine o riziku od bankrota, pa i o mogućnosti izlaska te zemlje iz eurozone.

'Naš neposredni prioritet je puno poštovanje proračunskih zadaća za 2011.', rekao je Venizelos, s deficitom od 17,1 milijardi uključujući servisiranje duga, a za 2012. od 14,9 milijarda. Ministar je istaknuo da će zemlja i dalje, kao što je planirano, surađivati s trima kreditorima (Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), ali je istaknuo da je nastupila promjena okolnosti zbog stajališta nekih veoma važnih zemalja koje imaju presudnu ulogu u eurozoni.

Novi porez na nekretnine kretat će se od pola do 10 eura po četvornom metru izgradnje i biti će na snazi dvije godine, rekao je Venizelos.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Ilustracija OSTAVŠTINA TROJKE Povijesni dan za Grčku: "Zatvara se ciklus koji je donio bol i podijelio društvo''

Bruxelles pohvalio grčke mjere


Europska komisija je u nedjelju najavila da će se njezini stručnjaci idućih dana vratiti u Grčku kako bi do konca rujna postigli dogovor o isplati nove rate kredita, pošto je Atena objavila nove mjere štednje.

'Stručnjaci Europske komisije će se idućih dana vratiti u Atenu kako bi grčkim vlastima pružili stručnu pomoć u poslu koji je u tijeku', rekao je u priopćenju povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn. Taj će povratak biti uvod u povratak cijele ekipe grčkih vjerovnika, takozvane trojke (Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), koja je početkom rujna napustila zemlju zbog nedovoljnog napretka grčke vlade u ispunjavanju obveza glede smanjenja deficita.

'Kada Grčka ispuni uvjete, očekujem da će se posao trojke (zadužene za nadzor grčkih financija i sačinjene od stručnjaka triju ustanova) završiti do konca rujna', dodao je Rehn. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene