Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi protiv štednje

Grčka: Demokratska ljevica ne želi u vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka stranka Demokratske ljevice objavila je jutros da se neće pridružiti dvjema velikim strankama Novoj demokraciji i PASOK-u, ujedno i jedinima koje se zalažu za oštre mjere štednje u novoj vladi, prenosi BBC.

Grčki predsjednik Karolos Papulias sazvao je za ponedjeljak još jedne konzultacije u pokušaju sastava vlade. Nova Demokracija i PASOK, stranke koje se zalažu za primjenu međunarodnog plana oštre štednje, nemaju većinu u parlamentu, ali im je za nju potrebna samo još jedna stranka. Nade su se polagale u umjerenu Demokratsku ljevicu, ali je njezin čelnik Fotis Kuvelis prije najavljenih konzultacija izjavio grčkom radiju Antenni da neće u novu vladu.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Ilustracija Osudili navijačko nasilje Reakcija Vlade nakon navijačkih nereda u Grčkoj u kojima je ubijen navijač: "Svjedočimo stravičnim scenama"

>> Der Spiegel: 'Adieu, Akropolo!'

Radikalna ljevica Siriza, druga po jačini stranka u grčkom parlamentu, koja je sudjelovala na konzultacijama u nedjelju već je objavila da ne želi u vladu koja bi poduprla nastavak dosadašnje politike štednje i rezova. Ostale tri stranke koje su ušle u parlament, Neovisni Grci, komunisti i neonacisti, također se tome odlučno protive.

Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori, a strahuje se da će na njima protivnici štednje ostvariti još bolje rezultate, što bi vjerojatno dovelo do grčkog napuštanja eurozone. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene