Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostao bez većine

Počeo raspad Janšine vlade, ulazak Hrvatske u EU neizvjestan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska lista Gregora Viranta ispunila je obećanje da će, ako se Janez Janša ne povuče iz vlade, vladu napustiti oni. Ovom je odlukom Janša ostao bez većine u parlamentu.

Vladajuća koalicija slovenskog premijera Janeza Janše i formalno se počela raspadati. Vrh Građanske liste (DL) Janšinog glavnog partnera i predsjednika Državnog zbora Gregora Viranta odlučio je na poslijepodnevnoj sjednici da ta stranka odlazi u opoziciju. Time je vlada izgubila većinu u parlamentu i zasad nastavlja funkcionirati kao manjinska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napušta Janšinu koaliciju Erjavec umjereni optimist, očekuje i dodatni susret s Pusić Slika nije dostupna Janša gubi većinu Građanska lista izlazi iz Janšine vlade

'Odluku smo donijeli jednoglasno i bila je zapravo prilično jednostavna', rekao je Virant, čija stranka ima sedam zastupnika. Dodao je da će parlament u ponedjeljak biti izviješten da njegova dva čovjeka u vladi, ministar financija Janez Šušteršič i ministar javne uprave Senko Pličanič, napuštaju kabinet, čime će njihova ostavka postati izvršna. Istog dana Virant će, kako je pojasnio, dati i ostavku na mjesto predsjednika parlamenta.

>> Janši curi vrijeme, koalicijska vlada pred raspadom

DL-ova je odluka donesena zbog korupcijskog skandala u kojem se našao Janša, nakon izvješća antikorupcijske komisije u kojem je prozvan zbog nesrazmjera prijavljene i stvarne imovine. Njegova mu je stranka dala podršku, a on je, demantirajući navode izvješća, ustvrdio da je riječ o političkom podmetanju.

No, gotovo svi koalicijski partneri postavili su mu ultimatum da se zbog skandala povuče s premijerske pozicije. Virantov je rok istekao je u ponoć, dok su ostali partneri zasad manje određeni, ali također ustraju na Janšinom odlasku.

Politička kriza u Sloveniji s velikom se pozornošću promatra i u Hrvatskoj. Susjedna je država jedina članica Europske unije koja još nije ni pokrenula postupak ratifikacije pristupnog ugovora, a rok za to istječe 1. srpnja.

Najveća opasnost za ratifikaciju leži u eventualnom raspisivanju prijevremenih izbora, s obzirom da bi do uspostave nove vlasti proteklo nekoliko mjeseci pa bi 1. srpnja mogao doći u pitanje. Zasad nije jasno kako će se kriza rasplesti - osim izbora, moguće je da će Janšina stranka u konačnici ponuditi novog mandatara, a neki spominju i mogućnost tehnokratskog kabineta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene