Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste pritisak

'Smrt i ozljede... nisu prihvatljiva cijena za političke pogreške'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik ukrajinske vlade za Kijev Volodimir Makijenko izašao je u četvrtak iz stranke ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u znak prosvjeda zbog krvoprolića na ulicama glavnoga grada, javljaju ukrajinski mediji.

Volodimir Makijenko, kojega je Viktor Janukovič izravno izabrao da upravlja gradom nakon što je smijenio čelnika gradske uprave Aleksandra Popova u prosincu, rekao je u priopćenju da napušta Stranku regija.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama

"Današnji događaji u prijestolnici Ukrajine tragedija su cijelog ukrajinskog naroda. Ja... sam spreman učiniti sve što je moguće da se zaustave bratoubojstva i krvoproliće na Trgu neovisnosti", kazao je.

"Donio sam odluku izaći iz redova Stranke regija i preuzeti osobnu odgovornost za život u gradu Kijevu... Nijedna vlast nije vrijedna ljudskih žrtava. Nijedan oligarh nije poginuo, nijedan političar nije poginuo, a ja kao čelnik gradske uprave bavim se pokapanjem desetaka običnih ljudi", dodao je Makijenko.

"Ljudski život mora biti najviša vrijednost naše zemlje i ne smije se dopustiti da išta bude u suprotnosti s tim načelom", naglasio je.

Analitičari i diplomati kažu da postoje naznake da se i drugi članovi Stranke regija distanciraju od Janukoviča.

"Postoje informacije da neki članovi parlamenta iz redova Stranke regija napuštaju zemlju ili Kijev", rekao je Volodimir Fesenko, analitičar think-tanka Penta, a prenosi Reuters.

Janukovič, sa snažnom potporom ukrajinskog industrijskog istoka koji govori ruski te Kremlja, izabran je 2010. ali oporba sada zahtijeva nove izbore.

Predsjednikovu oporbu posebice na zapadu Ukrajine koji govori ukrajinski razbjesnio je Janukovič kada je odlučio protiv trgovinskog sporazuma s Europskom unijom i okrenuo se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za financijsku potporu.

UŽIVO Opet krv na ulicama Kijeva: Raste broj mrtvih, prosvjednici pucaju na novinare!

Sve je počelo 21. studenog!

'Hrvati, ne putujte u Kijev!'

Tri ukrajinska najbogatija poduzetnika pojačala su pritisak na Janukoviča da se suzdrži od primjene sile te da poduzme sve napore kako bi riješio krizu pregovorima s oporbom.

"Nema okolnosti koje opravdavaju primjenu sile protiv mirnog stanovništva", rekao je Rinat Ahmetov, ukrajinski kralj čelika i ugljena, u izjavi u utorak kasno navečer.

"Smrt i ozljede ljudi... nisu prihvatljiva cijena za političke pogreške", istaknuo je.

Viktor Pinčuk, još jedan milijarder, rekao je da se "mora naći mirno rješenje. Imperativ je suzdržati se od primjene sile i naći kompromis... Vrijeme je da sve strane poduzmu hrabre korake prema nalaženju kompromisa".

"Mi, kroz zajedničke akcije, moramo zaustaviti krvoproliće. Mi smo protiv radikalnih akcija tko god ih poduzimao", rekao je oligarh Dmitro Firtaš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene