Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od tuširanja do zatajenja srca

Gotovo umro zbog bakterija iz tuša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac Andrew Hennessey nije ni slutio da sve jačoj boli i 'kuckanju' u glavi nije uzrok jaka gripa i upala uha. Kako mu je bilo sve gore ipak je pozvao Hitnu pomoć i to mu je spasilo život.

Ono što je mislio da je obična gripa razvilo se u tešku infekciju uha koja nije prošla niti nakon nekoliko dana i kure antibiotika. Bilo mu je sve gore. Uho mu se zagnojilo i neprestano je povraćao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanični "otisak prsta" za identifikaciju bolesti Slika nije dostupna Češnjak ipak ne sprječava srčane bolesti?

'Nikada se nisam osjećao tako bolesno, no i dalje nisam mislio da sam slučaj za bolnicu. Prijatelj koji me posjetio je inzistirao da nazovemo Hitnu pomoć, a ja sam srećom bio preslab da se usprotivim', ispričao je 45-godišnjak iz Yorka za Daily Mail.

Tada to nije ni znao, no taj mu je poziv spasio život. Naime, bakterija koja je uzrokovala infekciju uha ušla mu je u krvotok i počela napadati srčani mišić. 'Nakon što sam stigao u bolnicu sve mi je mutno. Liječnici su mi kasnije rekli da mi je srce lupalo 200 otkucaja u minuti. Prevezli su me na intenzivnu njegu i odmah mi intravenozno dali antibiotike. Posljednje čega se sjećam je da mi se sve vrtilo', kazao je Andrew.

Kada su stigli nalazi bakterijske kulture iz njegova uha liječnici su ustanovili da se zarazio putem tuša, tj. kapljica vode u kojema su bile bakterije. 'Mnogi ljudi uopće ne znaju da uobičajene bakterije i virusi koji uzrokuju bolesti poput gripe, upale uha i pluća, pa čak i najobičnije prehlade mogu ući u krvotok. Potom napadaju srce i uzrokuju miokarditis - upalu srčanog mišića', pojasnio je dr. Nigel Durham, kardiolog u bolnici u Yorku.

'Nema posebnog razloga zašto se kod nekoga tko ima neku infekciju razvije miokarditis. Ako se otkrije odmah, postoje lijekovi kojima se može tretirati, no ako se srčani mišići već previše opuste malo toga se više može učiniti i takvo stanje može dovesti do zatajenja srca. Ako osjetite probadanje u predjelu prsnog koša, brzo ostajete bez daha, a prisutna je i temperatura odmah se trebate javiti liječniku', kazao je kardiolog dr. Charles Knight.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene