Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za oca moderne filantropije

Google odao počast čovjeku koji je u 19. stoljeću donirao bogatstvo za obrazovanje

Mural za Georgea Peabodyja u osnovnoj školi u San Franciscu (Screenshot: YouTube)
Mural za Georgea Peabodyja u osnovnoj školi u San Franciscu (Screenshot: YouTube)
Današnja Googleova logo crtarija posvećena je takozvanom "ocu moderne filantropije", odnosno američkom financijašu Georgu Peabodyju.

George Peabody svijetu je poznat kao "otac moderne filantropije" i suosnivač komercijalne i investicijske banke JP Morgan & Co., a Google mu je na 16. ožujka odlučio posvetiti crtariju na svojem logu, uz opravdan razlog.

Pročitajte i ovo Google Doodle (Screenshot: Google) Rođen na današnji dan Google Doodle: Michael Leonidas Dertouzos, grčki profesor računarstva koji je predvidio važnost interneta Google Doodle slavi Dan neovisnosti u Hrvatskoj (Screenshot: Google) Animacija zastave Google Doodle slavi Dan neovisnosti u Hrvatskoj

Rođen još davne 1795. godine u siromašnoj obitelji u Massachusettsu, Peabody je imao tek nekoliko godina školovanja prije negoli je otvorio malu trgovinu. Iskustvo koje je stekao u trgovanju suhom robom širilo se, pa je biznis uspio proširiti i u međunarodne vode, odnosno do Londona, gdje se na koncu i preselio te počeo raditi kao bankar 1837. godine.

U ulozi bankara Peabody je stekao veliko bogatstvo, a svojim sudjelovanjem u američko-engleskom biznisu i društvenoj sceni zaslužio je i priznanja sa svih strana.

Peabody je često podupirao javne inicijative, s posebnim naglaskom na edukacijske inicijative. Štoviše, na današnji dan, 16. ožujka 1867. godine, dobio je Zlatnu medalju američkog Kongresa zbog doniranja dva milijuna dolara (današnja vrijednost 30 milijuna dolara) za unaprjeđenje obrazovanja.

Ta donacija poprima prave dimenzije tek kad se uzme u obzir da je Peabody školu napustio s navršenih tek 11 godina. Vjeruje se da je Peabody donirao ili darovao više od osam milijuna dolara za života, što je bilo oko polovice njegova ukupnog bogatstva od 16 milijuna dolara.

Googleov Doodle posvećen Georgeu Peabodyju napravili su volonteri za osnovnu školu George Peabody u San Franciscu, a osim što na današnji dan krasi internet, mural koji su napravili krasi i kantinu u spomenutoj školi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene