Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje znanstvenika

Golemi puževi osvajaju Središnju i Južnu Ameriku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golemi afrički puževi, dugački desetak centimetara, osvajaju područja Središnje i Južne Amerike te Floride razmnožavajući se ogromnom brzinom.

Puževi dosežu spolnu zrelost nakon godinu dana i počinju proizvoditi po 200 do 300 jajašca mjesečno što dovodi do 'zaraze' velikih područja u kratkom vremenu, prenosi BBC.

Samo u jednog gradu u Kolumbiji, Buenaventuri, više od osam tona puževa prikupljeno je od početka njihove invazije prije dvije godine. U Ekvadoru problem je toliko raširen da su već pronađeni u polovici od 24 pokrajine u zemlji uključujući i na Galapagosu.

Na poljima predstavljaju pravu pošast za poljoprivredu a u gradovima uništavaju žbuku sa zidova te stvaraju klizišta na cestama. Uz to, mogu i ubiti jer prenose parazite opasne za ljude koji se kroz probavni sustav prenose u krvotok, dolaze do mozga i izazivaju njegovu upalu.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

>> Mogu biti smrtonosni: Floridu preplavili divovski puževi

Na području Središnje i Južne Amerike već su zabilježeni smrtni slučajevi. Stručnjaci upozoravaju da je za zarazu dovoljno da se najprije dotakne puž ili njegova slina te nakon toga hrana i upozoravaju da je potrebno dobro prati povrće poput salata kako bi se spriječilo unošenje parazita kojih ima i u slini puževa.

Na Floridi je 60-ih godina potrošeno milijun dolara za njihovo uništavanje nakon što je jedan dječak donio svojoj baki na poklon tri puža s Havaja, a ona ih je bacila u vrt gdje su se razmnožili i počeli širiti tom saveznom državom. Nova invazija započela je u rujnu 2011. godine i sada se uništavaju mamcima sa željeznim fosfatom te se plakatima poziva stanovništo da ih i ručno uklanja. (HIna)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene