Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još malo pa nestalo

Golemi kruzeri više neće smjeti uplovljavati u Veneciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U venecijansku lagunu više neće smjeti uplovljavati golemi kruzeri poput Costa Concordije.

Italija će odmah početi ograničavati promet golemih kruzera po venecijanskoj laguni, a onima čija istisnina prelazi 96.000 tona od studenoga 2014. godine uplovljavanje će biti posve zabranjeno, objavila je u utorak talijanska vlada.

Pročitajte i ovo Nesreća kod Venecije Vraćali se u Trst Teška prometna nesreća kod Venecije: Prevrnuo se autobus s turistima iz BiH, trideset ozlijeđenih Venecija Žele smanjiti masovni turizam Venecija uvodi nove zabranu: Jedna stvar zvuči posebno bizarno

Posljednjih su se godina pojačali prosvjedi stanovnika Venecije i zaštitara okoliša zbog štete koju kruzeri nanose tom osjetljivom gradu i jednom od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu.

>> VIDEO Može li ovaj sustav spasiti Veneciju od nestanka?

Premijer Enrico Letta sastao se s ministrima prometa i kulture te s guvernerom regije Veneto i gradonačelnikom Venecije te je odobrio plan o smanjenju ili zabrani prometa kruzera u dijelovima venecijanske lagune i u blizini poznatog Trga svetog Marka u gradu.

'Konačno je zaustavljen trend dolazaka golemih kruzera u lagunu', rekao je venecijanski gradonačelnik Giorgio Orsoni u priopćenju. 'Dosta nam je tih megakruzera na samo par metara od Svetog Marka, odsada će postojati jasna ograničenja veličine brodova koji mogu uploviti u Veneciju', dodao je.

Na rizik koji nose ti ogromni brodovi upozorila je nesreća Costa Concordije, kruzera istisnine 114.500 tona koji se 2012. nasukao kod otočića Giglio pri čemu su poginule 32 osobe.

Veliki kruzeri neće moći ploviti kanalom između kopna i otoka Giudecca u laguni, dok će se izgraditi novi pristupni kanal s glavnim terminalom.

Od siječnja 2014. ograničit će se promet kruzera ispred Trga svetog Marka u središtu Venecije, tako što će se za 20 posto u odnosu na 2012. smanjiti broj kruzera istisnine veće od 40.000 tona koji će moći prolaziti kanalom Giudecca.

Počevši od studenoga 2014., tim kanalom više neće moći ploviti najveći brodovi čija istisnina prelazi 96.000 tona, odlučila je vlada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene