Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova runda uhićenja

Može 20 litara benzina i diploma ekonomije? Tužitelj u BiH rekao kako se do važnog papira u BiH moglo i na benzinskoj postaji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić potvrdio je u četvrtak da je predložen pritvor za pet osoba koje se tretiraju kao pripadnici kriminalne skupine umiješane u izdavanje krivotvorenih diploma privatnih fakulteta i škola, ustvrdivši da se u BiH takva diploma mogla kupiti i na benzinskoj postaji.

Milanko Kajganić novinarima u Sarajevu potvrdio je kako je tijekom operacije pod kodnim nazivom "Klaster", koja je provedena ranije ovog tjedna, uhićeno ukupno 11 osoba koje se povezuju s izdavanjem i prodajom krivotvorenih diploma, a njih petero trebalo bi ostati u pritvoru do podizanja optužnice, dok su za ostalih šestero predložene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Policija je tijekom racije provedene u utorak pretražila desetak lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, pri čemu su na meti istražitelja bila privatna sveučilišta i visoke škole smještene u tim gradovima.

Tužitelj Kajganić potvrdio je kako su pod istragom privedeni rektori, dekani i profesori tih ustanova.

"Ovo je jedan od dosad najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH", ustvrdio je Kajganić dodajući kako je ovo tek vrh ledenog brijega, a da se istraga vodi u kontinuitetu od 2020. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivotvorenje diploma Više se ni kod susjeda ne može po diplomu: Velika akcija u BiH, uhićeno više ljudi na fakultetima

Kazao je kako je u BiH svima poznata činjenica da se diplomu moglo kupiti "na benzinskoj postaji", što, kako je istaknuo, jasno dokazuje da na privatnim sveučilištima i školama netko ne radi dobro svoj posao.

Sada su, po njegovim riječima, prikupljeni dokazi o postojanju organizirane kriminalne skupine koja se bavila prodajom diploma. U konačnici je to dovodilo do situacije da se, primjerice, diploma, pa čak i dokaz o doktoratu na privatnim sveučilištima, uz plaćanje mita mogao dobiti u roku od pet dana.

Prodaja diploma temelj sistemske korupcije

U Tužiteljstvu BiH smatraju kako je to temelj svake druge korupcije, jer onaj tko kupi fakultetsku diplomu na sličan način nastavlja djelovati kada se zaposli u pravosuđu, policiji ili zdravstvu.

"To je temelj sistemske korupcije, a zloporabe u visokoškolskim ustanovama katalizator su cjelokupne korupcije u BiH", izjavio je Kajganić.

Kao primjer dalekosežnih problema koje stvara ovakav oblik korupcije naveo je činjenicu da je pronađena i krivotvorena diploma inženjera građevinarstva. Podsjetio je na potres u Turskoj i Siriji, gdje su se zgrade rušile kao kule od karata upravo zbog loše gradnje.

Pročitajte i ovo Dragan Čović Izbor federalne vlade Čović oštro o vlasti u BiH: "Ne mislim da on treba djelovati na bilo koji način"

"Ustanove koje tako prodaju diplome ne smiju postojati", kazao je glavni tužitelj dodajući kako sada očekuje brzo podizanje optužnica u nekoliko desetaka predmeta te procesuiranje odgovornih, koje čekaju kazne od najmanje deset godina zatvora.

Tužiteljstvo će provesti i mjere kako bi se zaplijenila imovina nelegalno stečena preprodajom diploma, a Kajganić je najavio kako će tražiti pomoć u istrazi od drugih država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene