Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borbe se nastavljaju

Glavni tajnik UN-a i izaslanik za Siriju razočarani propašću primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primirje je trebalo trajati četiri dana, no propalo je već prvoga. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i posebni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi izrazili su razočaranje i žaljenje zbog nastavka borbi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je rekao da je duboko razočaran što je primirje u Siriji propalo i pozvao je vladine snage i ustanike da odmah prekinu borbe.

Primirje, koje je predložio međunarodni mirovni posrednik Lahdar Brahimi, trebalo je na snagu stupiti u petak i trajati četiri dana tijekom muslimanskog praznika Kurban-bajrama. Međutim, već prvog dana njegove primjene, u petak, ubijeno je 150 ljudi.

Pročitajte i ovo Sirija: 12 godina rata - 7 Još nije okončan Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Slika nije dostupna Rat u Siriji Assad kaže da je spreman na prekid vatre

>> Pogled prema domovini iz Hrvatske: '30 godina nisam smio kući'

Zrakoplovi sirijske vojske su zatim u nedjelju bombardirali sunitska područja u Damasku i ostatku zemlje, rekli su aktivisti. U ponedjeljak su zrakoplovi bombardirali pobunjeničko uporište na rubu Damaska.

"Duboko sam razočaran što strane nisu ispoštovale poziv na obustavu borbe", rekao je Ban u južnokorejskoj prijestolnici Seulu. "Ova se kriza ne može riješiti s još oružja i krvoprolića. Ponavljam svoj poziv Vijeću sigurnosti, zemljama regije i regiji da podrže misiju zajedničkog posebnog izaslanika Lahdara Brahimija kako bi pomogli pomacima političkim putem", rekao je.

I Brahimi žali zbog propasti primirja

U međuvremenu, žaljenje zbog propasti primirja izrazio je i sam Brahimi. Ipak, istaknuo je da to neće obeshrabriti njegove mirovne napore. On je nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi također rekao kako zasad nema planova o slanju UN-ovih mirovnih snaga u Siriju.

"Strašno mi je žao što ovaj poziv (za primirje) nije odjeknuo onako kako smo se nadali, ali to nas neće obeshrabriti. Sirija je vrlo važna zemlja i sirijski narod zaslužuje našu potporu i pozornost", izjavio je Brahimi na konferenciji za novinare. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene