Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucanje litosferne ploče

Geolozi imaju dokaz: Afrika se lomi na dva kontinenta

Raspuklina koja će podijeliti Afriku (Screenshot: YouTube)
Raspuklina koja će podijeliti Afriku (Screenshot: YouTube)
Zemlja je planet koji se stalno mijenja, a jedna od tih promjena događa se nama naočigled. Već neko vrijeme raspuklina u Africi koja se proteže na nekoliko tisuća kilometara bila je misterij, ali geolozi sada imaju dokaz – stvara se novi kontinent!

Velika raspuklina koja se proteže na tri tisuće kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina raste iz dana u dan te je uništila tamošnju brzu cestu Nairobi – Narok. Pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.

Pročitajte i ovo Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća Slika nije dostupna Novo otkriće Pronađen dokaz da se Afrika počela raspadati?!

Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent. Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče.

Raspuklina u Africi proteže se na 3000 kilometara od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela: Somalsku i Nubijsku ploču.

Kada je litosfera podložna horizontalnoj ekstenzijskoj sili, razvući će se i postati tanja. U nekom će trenutku puknuti. Ovaj proces popraćen je površinskim manifestacijama duž raspukline i seizmičkom aktivnosti. Raspukline su prva faza pucanja kontinenta i, ako je ono uspješno, može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer gdje se ovo već dogodilo je u Južnom Atlantskom oceanu, koje je rezultiralo raspadom Južne Amerike i Afrike prije otprilike 138 milijuna godina.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene