Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostao bez obrane

Praljak mora vratiti ICTY-iju 3,3 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron odlučio je da general Slobodan Praljak mora vratiti ICTY-iju više od tri milijuna eura.

General Slobodan Praljak ICTY-iju mora vratiti više od tri milijuna eura za dosadašnje troškove obrane, s tim da tajništvo suda mora prvo specificirati taj iznos po stavkama, objavio je ICTY.

Donošenjem te odluke automatski je prestao i angažman dosadašnjih Praljkovih braniteljica Nike Pinter i Natache Fauveau Ivanović koje je plaćao ICTY.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili" Slika nije dostupna Ispio bočicu otrova Prije godinu dana na sudu u Haagu ubio se Slobodan Praljak

>> Praljkova i Pušićeva obrana najavile žalbe na presudu

Praljkova dosadašnja braniteljica Nika Pinter kazala je za kako je ona bila postavljena odlukom tajništva suda do donošenja nepravomoćne presude protiv Praljka za ratne zločine u BiH a potom je predsjednik Haškoga suda taj angažman produljio do dana donošenja ove odluke.

Meron je, odlučujući o Praljkovoj žalbi na odluku tajništva Haškoga suda da vrati više od tri milijuna eura, zaključio da je tajništvo tu odluku donijelo u skladu s procedurom jedino je propust načinilo u tome što je izravno tražilo novac od Praljka umjesto da je tražilo da nadležno raspravno vijeće ICTY-ija izda takav nalog.

'Odluka tajništva u tom pogledu bila je pogrešna no u svim drugim aspektima utvrđujem da je odluka o mogućnostima plaćanja bila razumna i da je donesena u skladu s odredbama koje se na nju odnose', navodi se u odluci predsjednika Haškoga suda.

Tajništvo ICTY-ija u kolovozu prošle godine naložilo je generalu Slobodanu Praljku da vrati više od tri milijuna eura koje je isplatilo za ukupne troškove njegove obrane, jer je svojom višegodišnjom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane.

Tajništvo je tada naložilo generalu Praljku da u roku od 90 dana vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura. Praljak je uložio žalbu na tu odluku jer je smatrao da tajništvo ICTY-ija nije točno utvrdilo činjenice o njegovoj imovini i da mu ICTY i dalje mora plaćati troškove obrane te se odlučio zbog toga i vratiti u haški pritvor.

Nakon njegove žalbe ta je odluka stavljena u mirovanje i ICTY je nastavio plaćati Praljkovu obranu do izricanja pravomoćne presude kojom je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a krajem svibnja osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u BiH. Potom je odluku o plaćanju njegove obrane predsjednik ICTY-ija produljio do dana donošenja odluke o Praljkovoj žalbi na odluku tajništva suda o obvezi povrata novca.

Dvije braniteljice u međuvremenu predale su najavu Praljkove žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a krajem svibnja osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u BiH, a sada teku rokovi za pisanje same žalbe na presudu u kojoj je potrebno obrazložiti pravne pogreške presude za što je potrebno pravno znanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene