Obavijesti Video Pretražite Navigacija
eskalacija nasilja

Gaza tvrdi da im Izraelci upadaju u bolnice, ljudima otežano liječenje: "Duboko smo zabrinuti"

Dim nad Khan Yunisom
Dim nad Khan Yunisom Foto: Afp
Prema palestinskoj vlasti, Izrael je u ponedjeljak upao u jednu bolnicu, dok je drugu opkolio i tako onemogućio liječenje ranjenika. Izrael zasad nije komentirao napade na bolnice.

Izraelske snage, napredujući duboko u zapadni dio Khan Younisa u najkrvavijim borbama u pojasu Gaze dosad u siječnju, upale su u jednu bolnicu, a drugu opkolile u ponedjeljak, prekinuvši liječenje ranjenih na intenzivnoj njezi, rekle su palestinske vlasti.

Vojska je po prvi put napredovala u okrug al-Mawasi blizu sredozemne obale, zapadno od Khan Younisa, velikog grada na jugu Gaze. Ondje je vojska upala u bolnicu Al-Khair gdje je uhitila medicinsko osoblje, rekao je Reutersu glasnogovornik Gazina ministarstva zdravstva, Ashraf al Qidra.

Izrael se nije oglasio po pitanju situacije u bolnici, a ured vojnog glasnogovornika nije imao komentara. Vojska je kasnije tijekom dana rekla da su tri njihova vojnika ubijena u ponedjeljak na jugu Gaze.

Pročitajte i ovo Marin Piletić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Za Dnevnik Nove TV Prijeti li potpuna blokada državnog aparata? Ministar Piletić o pregovorima, štrajku, koeficijentima i koliko je Vlada spremna popuštati

Qidra je rekao da je barem 50 ljudi ubijeno tijekom noći u Khan Younisu, dok opsada zdravstvenih institucija znači da su deseci umrlih i ranjenih izvan domašaja spasioca.

"Izraelska okupacija sprječava kretanje vozila hitne pomoći da izbave tijela mučenika i ranjenih iz zapadnog Khan Younisa", rekao je.

Pročitajte i ovo Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac u Turskoj Britanija na nogama zbog smrti djevojke u Beogradu, oglasila se i vlada: "Upozoravali smo"

Palestinski Crveni križ rekao je da su tenkovi okružili još jednu bolnicu u Khan Younisu, al-Amal, rekli su iz sjedišta spasilačke agencije koja je izgubila kontakt s tamošnjim osobljem.

"Duboko smo zabrinuti o tome što se događa oko naše bolnice", rekao je Tommaso Della Longa, glasnogovornik za Međunarodni Crveni križ.

"Vozila hitne pomoći ne mogu ići unutra i van, a mi ne možemo omogućiti bilo kakvu hitnu njegu ljudima u tome području."

Izrael kaže da borci Hamasa operiraju u i oko bolnica, što Hamas i medicinsko osoblje niječu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene