Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Memoari bivšeg ministra

Gates: Obama nije vjerovao u vlastitu strategiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američi ministar obrane Robert Gates je u svojim memoarima oštro kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame u vođenju rata u Afganistanu i izrazio žaljenje što predsjednik sam nije vjerovao u svoju politiku.

U memoarima 'Duty: Memoirs of Secretary at War' koji će biti objavljeni 14. siječnja, čije su dijelove u utorak objavili The New York Times i The Washington Post, bivši šef Pentagona (2006-2011) tijekom predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame nije bio blag.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Slika nije dostupna Demokrati u čudu Obama ovo sigurno nije očekivao...

On opisuje jedan sastanak u ožujku 2011. tijekom kojeg je demokratski predsjednik izgledao kao da više ne vjeruje u strategiju koju je sam odredio 18 mjeseci ranije kada je poslao 30.000 dodatnih ljudi i izrazio je sumnje u sposobnosti generala Davida Petraeusa, zapovjednika snaga u Afganistanu i afganistanskog predsjednika Hamida Karaia.

'Bio sam tamo i rekao sam si: Predsjednik ne vjeruje svom vojnom zapovjedniku, ne podnosi Karzaia, ne vjeruje u vlastitu strategiju i ovaj rat ne doživljava kao svoj', napisao je Gates, republikanac koji je pristao ostati na čelu Pentagona tijekom administracije Baracka Obame.

Bio je 'sumnjičav, ako ne i potpuno uvjeren da će njegova strategija propasti', dodao je. 'Prerano su tijekom te administracije sumnja i nepovjerenje dužnosnika Bijele kuće, uključujući i predsjednika i potpredsjednika, prema generalima postali veliki problem', ocijenio je Gates.

Obamina 2013. u fotografijama: Nije sve tako ozbiljno

Robert Gates je posebno opor u pogledu potpredsjednika Joea Bidena, koji je uz savjetnika za nacionalnu sigurnost Toma Donilona bio pobornik slanja puno manje brojnog pojačanja u Afganistan. 'On je pogriješio u gotovo svim važnijim pitanjima vanjske politike i nacionalne sigurnosti u posljednja četiri desetljeća', napisao je o Bidenu kojeg ipak smatra 'poštenim čovjekom'.

Robert Gates priznaje svoje pogreške, kao kada se nije odlučio za slanje specijalnog voda u Abbotabad u Pakistanu, što je konačno naredio Obama. Tamo su Amerikanci u svibnju 2011. ubili vođu al Qaede Osamu bin Ladena. 'To je bila jedna od najhrabrijih odluka kojoj sam svjedočio u Bijeloj kući', napisao je Gates, koji je imao različite funkcije tijekom predsjedanja osam predsjednika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene