Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gambari od vojne mianmarske hunte zatražio prestanak uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ov izaslanik za Mianmar Ibrahim Gambari od vojne hunte u toj zemlji zatražio da odmah prestanu s uhićenjima političkih protivnika te da iz zatvora pusti političke zatvorenike.

"Ujedinjeni narodi pozivaju mianmarsku vladu da odmah pusti sve političke zatvorenike, uključujući i one uhićene tijekom nedavnih prosvjeda", kazao je nigerijski diplomat, a prenio France presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzeli vlast Vojna hunta imenovala novog predsjednika Slika nije dostupna UN: Tek manji dio pomoći stiže žrtvama ciklona

Gambari je u sklopu azijske turneje najprije posjetio Bangkok.
Tijekom turneje namjerava se sastati s predstavnicima regionalnih vlada. Izjavio je kako se nada da će do kraja mjeseca još jedanput uspjeti posjetiti Mianmar. Informacije o nastavku uhićenja i brutalnim ispitivanjima uhićenih u Mianmaru ocijenio je "vrlo uznemirujućima".

Organizacija Amnesty International iznijela je podatke prema kojima je tijekom proteklog vikenda uhićeno još šest disidenata. Među njima su dvojica studentskih vođa koji su polovinom kolovoza doprinijeli pokretanju prosvjeda u zemlji, izvijestio je Reuters.

Washington je inzistirao da visoki međunarodni dužnosnik ponovno posjeti Mianmar, nakon što se ondje tijekom prošlomjesečnog posjeta sastao s prvim čovjekom hunte generalom Thanom Shweom i oporbenom čelnicom koja je kućnom pritvoru Aung San Suu Kyi.

Gambari je istaknuo kako je jedan od glavnih ciljeva njegove turneje po Aziji "konzultirati se i razgovarati s regionalnim partnerima te od njih dobiti aktivnu potporu za drugu etapu procesa, čiji je glavni cilj ponovni skori posjet Mianmaru. Moramo izravno surađivati sa zemljama članicama Aseana", rekao je diplomat koji tijekom azijske turneje namjerava posjetiti Maleziju, Indoneziju, Indiju, Kinu i Japan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene