Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzeli vlast

Vojna hunta imenovala novog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni časnici koji su izveli državni udar u Gvineji imenovali su satnika Moussu Dadisa Camaru novim gvinejskim predsjednikom, ali su istodobno obećali da će u roku od dvije godine održati izbore.

Oni su u uredu predsjednika u središtu glavnog grada Conakryja imenovali Camaru, koji se ranije u srijedu pojavio na televiziji kao glavni glasnogovornik skupine časnika. Vojna hunta preuzela je vlast nakon smrti predsjednika Lansane Contea u noći s ponedjeljka na utorak, prozvavši se Nacionalnim vijećem za demokraciju i razvoj (CNDD).

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Dužnosnici hunte rekli su da je Camara, malo poznati časnik gvinejske vojske, izabran za čelnika hunte na sastanku u najvećoj vojnoj bazi u zemlji.

Dva dana nakon smrti dugogodišnjeg gvinejskog predsjednika Contea, još uvijek je neizvjesno tko vlada tom zemljom zapadne Afrike, koja je najveći svjetski izvoznik boksita. Smrt Contea, predsjednika zemlje od 1984. godine, ostavila je vakuum u vlasti koji je iskoristila skupina časnika kako bi izvršila državni udar.

Ranije u srijedu je najviši civilni dužnosnik Gvineje, predsjednik nacionalne skupštine Aboubacar Sompare, koji bi prema ustavu privremeno trebao preuzeti dužnost predsjednika, pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi državni udar. Državnom udaru se suprotstavio i načelnik glavnoga stožera gvinejske vojske general Diarra Camara.

Kako se čini, trenutačno se snage odane vojnoj hunti slobodno kreću po glavnom gradu, te uhićuju potencijalne protivnike. Jedna je skupina pučista zauzela središnju banku, navode očevici.

Vojna hunta, koja je u utorak suspendirala ustav, raspustila vladu i zabranila sve političke i sindikalne aktivnosti, obećala je da će u roku od dvije godine provesti slobodne izbore.

'Nacionalno vijeće za demokraciju i razvoj obvezuje se organizirati poštene i fer izbore krajem prosinca 2010. godine', rekao je u televizijskom obraćanju satnik Moussa Dadis Camara.
Državni udar u Gvineji osudili su Ujedinjeni narodi, Afrička unija, Europska unija i Sjedinjene Države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene