Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poraz u politici, uspjeh na terenu

Gadafijeve snage uspješno potiskuju pobunjenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski čelnik Moamer Gadafi pretrpio je težak udarac odlaskom ministra vanjskih poslova Muse Kuse, ali na terenu njegove snage uspjevaju jučer i danas potisnuti slabo organizirane pobunjeničke snage prema istoku.

NATO je u četvrtak preuzeo zapovjedništvo nad svim operacijama u Libiji, naslijedivši multinacionalnu koaliciju, rekao je jedan saveznički diplomat, dok je New York Times objavio da su u Libiji raspoređeni agenti CIA-e kako bi upostavili kontakt s pobunjenicima i koordinirali zračne napade.

Pročitajte i ovo Ilustracija hutisti ne posustaju Militanti pogodili dva broda i dva američka razarača! Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera

>> Vapaj libijskih pobunjenika: Gadafi ima bolje naoružanje

Tv postaja ABC tvrdi da je američki predsjednik Barack Obama dao dopuštenje da se pobunjenicima potajno pomaže. Isti izvor navodi da 'deseci pripadnika specijalnih britanskih snaga i špijunske službe M16 rade u Libiji', posebice na skupljanju informacija o položajima Gadafijevih snaga. Bijela kuća odbila je 'izjasniti se oko obavještajnih pitanja'.



Na političkom planu pukovnik Gadafi doživo je veliki poraz ostavkom ministra vanjskih poslova Kuse, jednog od vodećih dužnosnika režima, koji je u srijedu navečer izbjegao u London. 'Njegova ostavka pokazuje da je režim Moamera Gadafija, koji je već zabilježio znatne odlaske, podijeljen, pod pritiskom i ruši se iznutra', kazao je šef britanske diplomacije William Hague.

Britanski dnevnik The Guardian sa svoje je strane izvijestio da je bliski savjetnik klana Gadafi u pregovorima s britanskom vladom. Foreign Office odbio je komentirati informaciju po kojoj su se britanski dužnosnici susreli s Mohamedom Ismailom, bliskim suradnikom jednog od Gadafijevih sinova, Saifa al-Islama, radi povjerljivih razgovora.

'Libijska vojska još nije dosegla točku s rascjepa'

Na terenu sukobi su se odvijali oko naftnog terminala u Bregi, 800 km istočno od Tripolija. Zrakoplovi su nadlijetali tu regiju gdje je ranije odjeknulo pet eksplozija. Gadafijeve snage zauzele su u srijedu naftnu luku Ras Lanuf, 370 km zapadno od uporišta pobunjenika Bengazija, i napredovale prema Bregi.

Tripoli su noću nadlijetale letjelice koalicije prije nego su se čule eksplozije u predgrađu Salaheina, jugoistočno od glavnog grada. Najviši američki časnik admiral Mike Mullen kazao je da libijska vojska još nije dosegla točku rascjepa iako su udari stavili izvan stroja gotovo četvrtinu Gadafijevih snaga.

Westerwelle: Nema vojnog rješenja u Libiji

Kriza u Libiji ne može se riješiti vojnim sredstvima, izjavio je u Pekingu šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle, pozivajući libijskog čelnika Moamera Gadafija na prekid vatre.

'Može biti samo političkog rješenja te moramo pokrenuti politički proces', izjavio je njemački ministar nakon susreta s kineskim kolegom Yangom Jiechijem u Pekingu. 'Trebalo bi krenuti s prekidom vatre koji bi poštivao Gadafi te tako pokrenuti mirovni proces', dodao je Westerwelle.

Kineski ministar naglasio je da su se te dvije zemlje suzdržale od glasovanja za rezoluciju 1973 u UN-u 17. ožujka koja je otvorila put zračnim udarima koalicije. 'To pokazuje da obje zemlje imaju rezerve na različitim razinama', izjavio je on.
Peking je izrazio protivljenje upotrebi sile u Libiji i upozorio Francusku, SAD i Veliku Britaniju na udare kojim bi se prekršio duh UN-ove odluke o zaštiti civilnog stanovništva.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene