Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje se volja za borbu

Vapaj libijskih pobunjenika: Gadafi ima bolje naoružanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vizija brzog pada Moamera Gadafija više se ne čini tako blizu. Pobunjenici se žale da su nemoćni pred Gadafijevim teškim naoružanjem, ali i izostanku pravog vojnog vodstva.

Početna euforija pobunjenika na istoku Libije, koju je tjednima pratila strast i žar revolucije, počela je nestajati zbog nedjelotvornog vodstva i kaotičnog bojišta, a najviše zbog nedostatka naoružanja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić stiže i iz Rusije Vučić: "Srbija se ubrzano naoružava. Naručili smo 80 Lazara, 112 Miloša... Zaostajemo za susjedima" Ilustracija Europski šitit "Moramo biti iskreni prema ljudima": Moćni europski lider poručio da Europi treba nuklearno oružje

Mnogi mladi muškarci, zaneseni revolucijom, koji su pljačkali skladišta oružja prije šest tjedana vjerovali su da će se 41-godišnja vladavina Moamera Gadafija brzo srušiti pod udarom masovne pobune.

Sada ti isti 'borci-volonteri', od kojih većina nikada u ruci nije ni držala oružje, bježe pod navalom Gadafijevih snaga koje su pokazale otpornost nakon zračnih napada zapadnih snaga.

>> Gadafi poručio: U Libiji ostajem do kraja!

>> Gadafi: Zapad je pokrenuo križarski rat

Nekoliko iscrpljenih pobunjenika prošlo je više od 320 kilometara libijske obale prema Benghaziju, koji se ovih tjedana smatra gradom pobunjenika, kako bi se odmorili i regrupirali. Drugi su ostali na pozicijama strateških prometnih pravaca u Ajdabiyji.

'Što možemo učiniti osim pobjeći da bi se spasili?'

Mnogim pobunjenicima je odsutnost kompetentng vojnog vodstva smanjila volju za borbom. 'Gadafi je prejak za nas s previše teškog naoružanja. Što možemo učiniti da bi se spasili osim pobjeći?', rekao je 41-godišnji Salah Chaiky, piše latimes.com.

Mnogi pobunjenici su se vratili kućama, a 200-injak kilometara autoceste između Port Brege i Benghazija nadgleda manji broj pobunjenički snaga. Ipak, borci i glasnogovornik opozicijskog pokreta predviđaju da im se Gadafijeve snage neće približavati zbog straha od još jedne serije zračnih napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene