Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba Gadafijevih snaga i pobunjenika

Gadafijeve snage uništavaju sve što im se nađe na putu, pobunjenici potjerani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage odane libijskom vođi Muameru Gadafiju topništvom i tenkovima napale su grad Misratu, 200 kilometara istočno od Tripolija koji je pod kontrolom pobunjenika, prenose agencije pozivajući se na stanovnike toga grada.

'Na zapadnom ulazu u grad vode se teške borbe. Borbe su počele prije sat vremena nakon napada Gadafijevih brigada', rekao je jedan stanovnik u telefonskom razgovoru za Reuters.

'Uništavaju sve što im se nađe na putu. Koriste topništvo i tenkove. Naši borci čine sve kako bi spriječili njihov ulazak u središte grada', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otišao na jug Gadafijev sin Mutasim pobjegao iz Sirta Slika nije dostupna Nikako da ga osvoje Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Sirtu

Istovremeno, Gadafijevo pješaštvo potpomognuto borbenim zrakoplovima potisnulo je pobunjeničke snage iz grada Bin Džavada i tako zaustavilo njihovo napredovanje prema Sirtu, rodnom gradu libijskog vođe.

Jedan pobunjenik, koji se ranjen vratio iz Bin Džavada u pobunjeničko uporište Ras Januf, rekao je da su ih Gadafijevi borci napali strojnicama i ručnim bacačima raketa.

U kućama postavljena snajperska gnijezda

Pobunjenici su Bin Džavad, udaljen 160 kilometara od Sirta, osvojili u subotu ali su se kasnije povukli nakon čega je vojska zauzela kuće i u njima postavila snajperska gnijezda te lansere granata zbog čega su pobunjenici napustili grad.

Televizija Al Arabija prenosi sa je pobunjeničko vijeće na istoku Libije objavilo je da ima zaliha hrane za tri do četiri mjeseca.

Said al-Ferjani, zadužen za ekonomske poslove u Nacionalnom libijskom vijeću, rekao je i da će vijeće ispoštovati sve ugovore o isporuci nafte iz tog naftom bogatog područja. 'Ispunit ćemo sve ugovorne obveze, one se ne mogu mijenjati', rekao je al-Ferjani.

Pobunjenici na istoku potvrdili su da su zarobili pripadnike britanskih specijalnih snaga i tvrde da prema njima dobro postupaju te da će se taj problem brzo rješiti.

The Sunday Times objavio je da su pobunjenici zarobili postrojbu britanskih komandosa i jednog diplomata koji su bili u tajnoj misiji i pokušali stupiti u kontakt s pobunjeničkim vođama.

>> Libijski pobunjenici srušili Gadafijev zrakoplov

'Uhitili smo britanske specijalce. U ovome trenutku ne možemo biti sigurni jesu li prijatelji ili neprijatelji. Držimo ih zbog naše sigurnosti i očekujemo da će se taj problem ubrzo rješiti', rekao je izvor iz Bengazija. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene