Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka sa samita

Prva unija nakon EU dobiva članstvo u važnoj organizaciji: Oko jedne stvari nisu se uspjeli usuglasiti

G20
G20 Foto: Afp
Afrička unija postat će stalna članica G20, koji obuhvaća najbogatije i najmoćnije zemlje svijeta, na samitu bloka u New Delhiju, prema nacrtu deklaracije u koji je Reuters imao uvid.

Afrička unija, kontinentalna organizacija 55 država članica, dobila bi isti status kao i Europska unija - jedini regionalni blok s punopravnim članstvom. Njezin trenutni naziv je "pozvana međunarodna organizacija".

"Pozdravljamo Afričku uniju kao stalnu članicu G20 i čvrsto vjerujemo da će uključivanje Afričke unije u G20 značajno pridonijeti rješavanju globalnih izazova našeg vremena", piše u nacrtu deklaracije.

Pročitajte i ovo Stanovnici Maroka nakon potresa Bolnice preplavljene ozlijeđenima FOTO/VIDEO Više od 1300 poginulih u potresu: Proglašena trodnevna nacionalna žalost

Ostala pitanja o kojima se odlučuje na samitu uključuju više zajmova zemljama u razvoju od multilateralnih institucija, reformu međunarodnog duga, propise o kriptovaluti i utjecaj geopolitike na sigurnost hrane i energije.

U nacrtu od 38 stranica predočenom članicama odlomak o "geopolitičkoj situaciji" ostao je prazan, a usuglašeno je oko 75 drugih odlomaka koji uključuju klimatske promjene, kriptovalute i reforme u multilateralnim razvojnim bankama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demokratska republika Kongo Okrutno iskoristili djecu kao zamku: Pobunjenici postavili eksploziv na jednogodišnje blizanke

Ulazak Afričke unije predložio je indijski premijer Narendra Modi u lipnju, a ni jedna članica nije imala primjedbi protiv tog poteza, izvijestio je u četvrtak Reuters.

G20 se trenutno sastoji od 19 zemalja i Europske unije, a članice predstavljaju oko 85 posto svjetskog BDP-a, više od 75 posto globalne trgovine i oko dvije trećine svjetske populacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene