Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje zone zabrane leta

Francuzi iznad Libije oborili jugoslavenskog Galeba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski ratni zrakoplovi oborili su libijski borbeni zrakoplov, prenosi ABC.

Francuzi navode, kako prenosi ABC, da su srušili libijski zrakoplov tipa G-2 Galeb. Bivša SFRJ je Libiji prodala oko 120 Ggaleba a neki izvori tvrde da su snage oporbe uspjele zaplijeniti četiri zrakoplova tog tipa pri osvajanju baze u Misrati. Ti zrakoplovi su dvosjedi na mlazni pogon za obuku pilota, naoružani sa dvije strojnice promjera 12,7 milimetara a mogu nositi do 300 kilograma bombi i raketa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN prizemljio Gadafijeve lovce-bombardere Gadafi prijeti da će oboriti svaki strani borbeni avion Slika nije dostupna Eurocontrol Nijedna zračna luka EU-a više nije pod zabranom leta

ABC piše kako je Gadafi tim činom i službeno prekršio zonu zabrane letenja nametnutu od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Informaciju su prenijeli još i BBC, Sky News i Reuters, no zasad je nisu i sami potvrdili.

>> Francuski ministar: Gadafi je ludi diktator

>> Britanski general: Gadafijevo zrakoplovstvo više ne postoji

Zapadne zračne snage napale su ciljeve u četvrti Tadžuri libijskog glavnog grada Tripolija, rekao je libijski vojni izvor koji je dodao da su isti ciljevi napadnuti i tijekom protekle noći.

'Napadnute su iste lokacije koje su napadane i rano jutros', rekao je za Reuters izvor koji nije želio biti imenovan. Posljednji napad dogodio se oko 13 sati po lokalnom vremenu, rekao je izvor. Stanovnici Tripolija navode da je vojna baza u Tadžuri, u istočnom dijelu glavnoga grada, napadnuta oko ponoći u srijedu, te ponovno u zoru u četvrtak.

Televizija Al Arabija javila je da su danas zapadni zrakoplovi napali ciljeve u gradu Sabi na jugu Libije. Televizija nije objavila druge pojedinosti o tom napadu.

NATO zatvorio 'ulazna vrata u Libiju'

Sjevernoatlantski savez koji je počeo pomorske ophodnje ispred libijske obale kako bi nadzirao poštovanje embarga o oružju koji je uveo UN, 'zatvara glavna ulazna vrata' za ulazak oružja i plaćenika u Libiju, rekao je u četvrtak u Napulju talijanski viceadmiral Rinaldo Veri koji zapovijeda operacijama.

'Pomorski put je najlakši, najbrži i izravni način za dopremu oružja u Libiju. Mi sada zatvaramo taj ulaz', rekao je viceadmiral, zapovjednik operacije nazvane Ujedinjeni zaštitnik, na tiskovnoj konferenciji u NATO-ovoj bazi blizu Napulja. Zadaća operacije Ujedinjeni zaštitnik je 'smanjiti količinu oružja i streljiva te broj plaćenika koji dolaze ili odlaze iz libijskih teritorijalnih voda', rekao je.

Mobilizirana NATO-va flota

NATO je mobilizirao svoje pomorske kapacitete u okviru UN-ove rezolucije koja treba 'zaustaviti napade na libijske civile', dodao je. Veri je naglasio da UN-ova rezolucija 1973 dopušta uporabu 'bilo kojih sredstava' radi presretanja i pregledavanja sumnjivih brodova. 'Ako ocijenimo da neki brod krši embargo, možda ćemo na njega morati poslati naoružane vojnike. Ako naiđemo na otpor, možda ćemo morati primijeniti silu', rekao je.

NATO je prve ophodnje počeo u srijedu oko 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. Šest brodova je u međunarodnim vodama ispred libijske obale, a potporu im pružaju zrakoplovi i lovci zaduženi za širi nadzor i za presretanje zrakoplova za koje postoji sumnja da prevoze oružje u Libiju.(B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene