Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestali Airbus

Hrvatski pomorac slučajno na kobnom letu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zrakoplovu Air Francea koji je na letu od Rio de Janeira do Pariza nestao iznad Atlantika, nalazio se i jedan hrvatski državljanin, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o 45-godišnjem pomorcu koji se vraćao kući na redoviti godišnji. Velika tragedija u ovoj priči je što je kao i veći dio posade njegovog borda nesretni Hrvat trebao prethodnim letom iz Ria de Janeira za Pariz, ali je on premješten na ovaj kobni let koji je doživio nesreću. Prema neslužbenim informacijama, zrakoplov kojim se trebao vratiti u Europu bio je popunjen. U Air Franceov Airbus ušao je s liste čekanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premalo dokaza: Zasad je nemoguće utvrditi gdje se Airbus raspao Slika nije dostupna Brazilski ministar obrane Brazilski ministar obrane: 'Pronađeni dijelovi ostaci su nestalog Airbusa'

'Veleposlanstvo je zaprimilo poziv supruge hrvatskog državljanina koji se najvjerojatnije nalazio na spomenutom letu', rekla nam je Ivana Marinković iz Ministarstva vanjskih poslova još kada je informacija bila neslužbena dok nije bio objavljen službeni popis putnika. MVPEI će izvijestiti javnost u slučaju bilo kakvih novih informacija.

Francuski MVP potvrdio da je u nestalom zrakoplovu bio Hrvat

Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je hrvatskom veleposlanstvu u Parizu da je u zrakoplovu Air Francea, koji je u ponedjeljak nestao iznad Atlantika na letu od Rio de Janeira do Pariza, bio i hrvatski državljanin, doznaje se danas iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. 'Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od hrvatskog veleposlanstva u Parizu, francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je veleposlanstvu da se na letu Air Francea iz Rio de Janeira za Pariz nalazio i hrvatski državljanin', navodi MVPEI dodajući da je veleposlanstvo u stalnom kontaktu s obitelji nestalog Hrvata te da se još čeka pismena potvrda francuskog ministarstva vanjskih poslova.

U zrakoplovu se nalazilo 228 osoba, od kojih 216 putnika i 12 članova posade. U zrakoplovu se nalazio i član brazilske kraljevske obitelji koja Brazilom ne vlada od proglašenja republike krajem 19. stoljeća. Po predstavnicima obitelji Orleans e Braganca u Sao Paulu među 228 ljudi u zrakoplovu na letu iz Rio de Janeira za Pariz bio je i 26-godišnji princ Pedro Luis de Orleans e Braganca. Pedro Luis de Orleans e Braganca potomak je Pedra II., posljednjeg brazilskog cara koji je svrgnut 1889. pred proglašenje republike. Nestali princ četvrti je u redu za hipotetski brazilski tron.

U zrakoplovu se nalazilo 228 osoba, a francusko ministarstvo transporta i uprava Air Francea objavili su popis nacionalnosti 216 putnika i 12 članova posade.

Svih 12 članova posade i još 61 putnik francuski su državljani, a među ostalima ih je 58 iz Brazila, 26 iz Njemačke, 9 iz Kine, 9 iz Italije, 6 iz Švicarske, 5 iz Libanona, 5 iz Velike Britanije, 4 iz Mađarske, 3 iz Irske, 3 iz Norveške, 3 iz Slovačke, 2 iz Španjolske, 2 iz Maroka, 2 iz Poljske, 2 iz Sjedinjenih Država te po jedan putnik iz Južnoafričke Republike, Argentine, Austrije, Belgije, Gambije, Islanda, Filipina, Rumunjske, Rusije, Turske, Kanade, Estonije, Nizozemske, Švedske, Danske i Hrvatske.

>> Na aerodromu primjećen sumnjivi paket

Zrakoplov prijavio probleme s elektroničkom opremom

Prije nego li je izgubio kontakt s kontrolom leta, zrakoplov Airbus A 330-200 Air Francea prijavio je probleme s električničkom opremom zbog lošeg vremena iznad Atlantika. U Air Franceu kažu, moguće je da je zrakoplov srušio udar groma. 'Poprilično nemoguće, jer ja se takvog slučaja uopće ne sjećam, a pratim zrakoplovne nesreće jako dugo. Avion je već bio oko dvije i pol tisuće kilometara udaljen od aerodroma polijetanja, što znači da je već bio na visini krstarenja, a na toj visini u pravilu nema olujnog nevremena i gore je vrijeme stabilno i nema elektrostatičkog pražnjenja. Ako je on prošao kroz oluju neposredno nakon uzlijetanja i onda je osjetio neke probleme, trebao se okrenuti i vratiti se natrag', rekao je Josip Milošević, magistar aeronautike.

Francuska kompanija obavijestila je medije o električnom kvaru na nestalom zrakoplovu te čitav incident opisala kao katastrofu. Pierre-Henri Gourgeon, izvršni direktor Air Francea, na konferenciji za novinare rekao je kako je sam zrakoplov slao automatske poruke o kvarovima u trenucima kad je uletio u snažne turbulencije, na putu prema Europi.

Stručnjaci demantiraju upravu Air Francea, koja kao mogući razlog nesreće navodi udar groma. Kažu, moderni zrakoplovi protiv toga imaju višestruku zaštitu. U jednom se svi slažu: što god da se dogodilo, bilo je brzo i katastrofalno. Airbus A330 nije uputio nijedan poziv u pomoć

Nestao s radara oko 6 sati ujutro

Glasnogovornica pariške zračne luke Charles de Gaulle rekla je medijima da je kontakt sa zrakoplovom na letu iz Rio de Janeira izgubljen jutros oko 6 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nestali zrakoplov u parišku zračnu luku trebao je sletjeti u 9,10 sati po srednjoeuropskom vremenu, prenosi agencija AFP.

Jedan od dužnosnika u zračnoj luci Charles de Gaulle kazao je kako je moguće da je zrakoplov imao problema s komunikacijskom opremom, no isto tako je dodao kako je to vrlo rijedak problem u zrakoplovima.

Nekoliko sati bez ikakvog kontakta

Zrakoplov na liniji leta 447 iz Rio de Janeira poletio je prekjučer oko 22 sata po srednjoeuropskom vremenu i u njemu se nalazilo 216 putnika i 12 članova posade. U pariškoj zračnoj luci okupljen je i krizni stožer, koji prati razvoj događaja oko misterioznog nestanka zrakoplova.

Brazilske zračne snage potvrdile su nestanak zrakoplova te su pokrenule misiju spašavanja pored otoka Fernando de Noronha.

Brazilski vojni zrakoplovi krenuli prema Europi u potrazi za Airbusom

'Naši zrakoplovi napustili su otok Fernando de Noronha i trenutno lete prema Europi, u potrazi za nestalim Airbusom', kazao je pukovnik Henry Munhoz za brazilsku televiziju ubrzo nakon nestanka zrakoplova s radara, objašnjavajući kako vojni zrakoplovi nisu uspjeli otkriti nestali.

Sarkozy rekao da su izgledi za pronalaženje preživjelih vrlo mali

Dužnosnik zrakoplovne kompanije Air France medijima je kazao kako će osobe koje očekuju putnike nestalog zrakoplova, biti smještene u posebnom dijelu zračne luke, na terminalu broj dva. O nestanku zrakoplova obaviješten je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je izrazio duboku zabrinutost za sudbinu putnika i nestalog zrakoplova.

Izgledi za nalaženje preživjelih od 228 putnika i članova posade zrakoplova A330-200 Air Francea koji jenestao nad Atlantikom 'vrlo su mali', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Sarkozy je izjavu dao u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle gdje je došao utješiti obitelji i rođake putnika na letu od Rio de Janeira za Pariz koji su u ponedjeljak pred zoru nestali na oko 500 kilometra od brazilske obale. Sarkozy je također rekao da je francuska vlada od vlasti SAD-a zatražila pomoć u utvrđivanju mjesta pada pomoću satelita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene