451509
451509
451509
451509
451509

Zatvara se "Džungla" u Calaisu, Hollande: 'Britanija mora preuzeti obveze'

  • , 26.09.2016., 11:32
  • Autor:
  • komentara

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je Britance da "preuzmu svoju ulogu" u svladavanju migracijske krize u Calaisu, koja je postala veliki politički ulog sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Prvi put nakon što je izabran 2012., Hollande je doputovao u taj lučki grad na sjeveru Francuske, blizu La Manchea, gdje je potvrdio kompletno i konačno raspuštanje "Džungle".

Između sedam i deset tisuća migranata, pristiglih iz Sirije, Eritreje ili Sudana, živi u tom divljem naselju, najvećem u Francuskoj, u nadi da će se domoći Velike Britanije. Od proljeća njegova je veličina udvostručena zbog porasta prijelaza Sredozemnog mora i evakuacije pariških kampova.

"Vlada će ići do kraja"

Suočen s rastućim tenzijama između migranata i susjedstva, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve već je najavio raspuštanje Džungle prije zime. "Vlada će ići do kraja", kazao je u ponedjeljak Francois Hollande koji nije došao u kamp.

"Odlučan sam u pozivu britanskim vlastima da preuzmu svoju ulogu u humanitarnom naporu koji Francuska podnosi sada, a nastavit će i sutra", nastavio je on, aludirajući na maloljetnike blokirane u Calaisu.

"To što je Velika Britanija donijela suverenu odluku ne znači da je oslobođena svojih obveza u odnosu na Francusku", dodao je on aludirajući na glasovanje u korist izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

U skladu sa sporazumima potpisanima 2003. između Pariza i Londona, britanska granica nalazi se u Francuskoj te je na francuskim vlastima da blokiraju migracijski priljev.

U kampu oko 900 maloljetnika

London pridonosi financijski u razini nekoliko desetaka milijuna eura nadzoru te granice. Britanci financiraju zid "protiv upada" u izgradnji na obilaznici koja vodi u luku Calais na veliko negodovanje udruga za zaštitu stranaca.

Britanska vlada omogućila je maloljetnicima, njih pedesetak, da se pridruže obiteljima u Velikoj Britaniji u skladu sa "zbližavanjem obitelji", ali, po udrugama, u Džungli se nalazi još 900 djece mlađe od 18 godina. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se