451013
451013
451013
451013
451013

Volonteri zlostavljaju migrante u kampu? 'Maloljetnici su žrtve seksualnih predatora'

  • , 22.09.2016., 17:41
  • Autor:
  • komentara

Volonteri u francuskom izbjegličkom kampu u Calaisu sumnjiče se za seksualno iskorištavanje migranata, a među žrtvama navodno ima i djece.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Humanitarni radnici potvrdili su kako postoji ozbiljan problem te su zabilježeni slučajevi predatorskog ponašanja među muškim i ženskim volonterima. Ističu kako je takvo ponašanje vrlo teško kontrolirati jer se u kampu kojeg nazivaju "Džunglom" ne primjenjuju univerzalni humanitarni standardi. Naime, ne postoji službena humanitarna organizacija zadužena za pomoć migrantima, a ne provodi se ni kontrola nad izborom volontera.

Kamp u Calaisu je ilegalno naselje

Clare Mosely, osnivačica humanitarne organizacije Care4Calais kazala je kako kamp u Calaisu nije prepoznat kao službeni izbjeglički kamp, već je riječ o ilegalnom naselju.

"Iz tog razloga ne možemo nikoga natjerati da napusti kamp", kaže Mosely.

Slučajevi seksualnog iskorištavanja migranata prvi su put otkriveni putem Facebook grupe radnika u kampu koja ima više od 36.000 članova.

Migranti u podređenom položaju

"Maloljetni dječaci seksaju se s volonterima, a čuo sam i za mnoge slučajeve prostitucije. Postoje i priče o volonterima koji se svaki dan seksaju s nekoliko migranata", napisao je jedan član grupe.

Britanski Independent koji je otkrio priču o zlostavljanju, nije želio otkriti ime volontera koji je svoja saznanja podijelio na Facebook grupi koja je naknadno uklonjena.

"Migranti se nalaze u podređenom položaju i njihov život ovisi o pomoći koju pružaju volonteri", napisao je volonter.

Dodao je i kako je u većini slučajeva riječ o volonterkama koje seksualno iskorištavaju migrante u kampu.

Ovakve i slične priče na grupi su podijelili brojni volonteri koi smatraju da je riječ o ozbiljnom problemu te se što prije treba krenuti u njegovo rješavanje.

UNHCR apelirao je da se ovakve optužbe čim prije istraže te da se kamp u Calaisu zamijeni s drugom lokacijom.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se