Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacija iz Vijetnama

FOTO Snimljena životinja koja je posljednji put viđena u 20. stoljeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Vijetnama stižu fotografije saole, iznimno rijetke životinjske vrste koja je posljednji put snimljena u prošlom stoljeću.

Kritično ugrožena saola, životinja slična antilopi koja živi u jugoistočnoj Aziji, fotografirana je u Vijetnamu, što je prvi puta u posljednjih gotovo 15 godina da je viđena neka jedinka te vrste, objavila je ekološka organizacija World Wildlife Fund (WWF).

Pročitajte i ovo Ilustracija Testirano 650 tisuća doza Jedna zemlja odobrila cjepivo protiv afričke svinjske kuge: Tvrde da je bolest spriječena u 95 posto slučajeva Morski psi u Jadranu - 3 Neopasne i ugrožene vrste Blizu najveće splitske plaže mrijeste se - morski psi: "Ima ih po 200 ili 300 svaki dan"

Poznata po svojim dvama paralelnim rogovima koji mogu izrasti do dužine od 1,27 metara, saola je tako rijetka da i samo njezino fotografiranje pruža nadu u očuvanje te vrste, rekao je Van Ngoc Thinh iz WWF-a.

>> Otkriveni yin-yang žaba, šišmiš s cjevastim nosom, kratkorepi piton...

'Kad je naš tim prvi puta ugledao te fotografije, nismo mogli vjerovati svojim očima', rekao je Van Ngoc. 'Ovo je nevjerojatno otkriće i pruža nadu u oporavak populacije saole', dodao je.

Saola je snimljena automatski, fotografskim aparatom koji je postavljen u središnjem Anamitskom gorju u središnjem Vijetnamu. Fotoaparat su postavili dužnosnici WWF-a i vijetnamske vlade.

Posljednje viđenje saole bilo je 1999. godine kada je automatska kamera snimila tu životinju u pokrajini Bolikhamxay u susjednom Laosu. Seljaci u toj pokrajini navodno su uhvatili jednu saolu 2010. godine, ali je ona ubrzo uginula, objavio je WWF.

Posljednje viđenje u Vijetnamu zabilježeno je 1998. godine.

Saola je otkrivena u Vijetnamu 1992. godine, što je tada bilo senzacionalno otkriće prve nove vrste velikog sisavca nakon pedeset godina. Prema procjenama, u izoliranim planinskim šumskim područjima na granici između Vijetnama i Laosa živi u najboljem slučaju nekoliko stotina primjeraka te vrste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene