Obavijesti Video Pretražite Navigacija
126 novih vrsta

Otkriveni yin-yang žaba, šišmiš s cjevastim nosom, kratkorepi piton...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području rijeke Mekong, koje se proteže na šest azijskih država, istraživači su ove godine otkrili 126 novih vrsta, uključujući yin-yang žabu i šišmiša s nosom u obliku cijevi.

Od strašnog šišmiša do žabe koja pjeva poput ptice, znanstvenici su 2011. popisali novih 126 biljnih i životinjskih vrsta u regiji rijeke Mekonga, priopćio je u utorak Svjetski fond za prirodu (WWF), naglašavajući da su neke od tih vrsta već ugrožene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ne nasjedajte! Prevaranti opet haraju: Iz poznate banke poslali važno upozorenje svojim korisnicima Slika nije dostupna VELIKI PROJEKT Ove velike banke dovršile su prilagodbu na euro: Klijenti sada mogu koristiti sve usluge

'Dobra vijest su nova otkrića. Loša vijest je da je u današnjem svijetu sve teže osigurati zaštitu i održivost okoliša', komentirao je Nick Cox, dužnosnik WWF-a u toj zoni koja uključuje Vijetnam, Kambodžu, Laos, Tajland, Mianmar i kinesku provinciju Junan.

>> Nije Romneydon, ni Clintondon, već Obamadon!

Među 126 novootkrivenih vrsta nalazi se šišmiš s nosom u obliku cijevi, kojem za preživljavanje treba prašuma, i koji je iznimno osjetljiv na sječu i nestajanje šuma. Tijekom posljednjih 40 godina, nestalo je 30 posto šuma u području Mekonga.

Jedna druga novootkrivena vrsta, piton s kratkim repom u Mianmaru, ugrožena je jer se ilegalno izlovljava zbog mesa, kože ili trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima.

Popis novih vrsta, koji sadrži uglavnom biljke, ima 21 gmaza i pet vodozemaca, među kojima je žaba pjevačica i žaba crno-bijelih očiju koje podsjećaju na simbole yin i yang.

Nove vrste otkrivene u tom području svjedoče o impresivnoj bioraznolikosti regije, ali zabrinjavajući razvoj događaja čini od njih ugrožene vrste, upozorava WWF. Organizacija prije svega navodi projekt brane Yayaburi u Laosu koji je velika prijetnja bioraznolikosti Mekonga o kojem ovisi 60 milijuna ljudi u smislu prometa, prehrane i gospodarstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene