Obavijesti Video Pretražite Navigacija
globalni teškaši

FOTO Nova Forbesova lista: Pogledajte tko su najveći svjetski bogataši

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images 1. Bernard Arnault (LVMH) - 211 milijardi dolara 1. Bernard Arnault (LVMH) - 211 milijardi dolara Foto: Afp 2. Elon Musk - (Tesla, Twitter) - 180 milijardi dolara 2. Elon Musk - (Tesla, Twitter) - 180 milijardi dolara Foto: Afp 3. Jeff Bezos (Amazon) - 114 milijardi dolara 3. Jeff Bezos (Amazon) - 114 milijardi dolara Foto: Afp +6 4. Larry Ellison (Oracle) - 107 milijardi eura Galerija 1/11 >>
Kriza je pogodila i svijet milijardera pa ih je gotovo polovica siromašnija nego što su bili 2021. godine, prema Forbesovoj listi. Na tron je zasjeo kralj luksuza Bernard Arnault koji je prešišao i Muska i Bezosa. Oni su lani izgubili gotovo 100 milijardi dolara.

Ako ste se pitali koliko na svijetu ima milijardera, odgovor je - 2640, prema najnovijim podacima časopisa Forbes. Njihovo bogatstvo teško je 12,2 bilijuna dolara.

Gotovo polovica s Forbesovog popisa milijardera siromašnija je nego prije godinu dana, a izgubili su čak 500 milijardi dolara. Među najvećim gubitašima je kontroverzni Elon Musk koji je lani ostao bez 40 milijardi dolara što ga je koštalo statusa najbogatijeg na svijetu. Presudila mu je skupa akvizicija Twittera i potonuće dionice Tesle.

Na prvo mjesto tako se po prvi put u povijesti probio jedan Francuz i to Bernard Arnault, vlasnik korporacije LVMH pod čijom se kapom nalaze brojni luksuzni brandovi. Njegovo se bogatstvo trenutno procjenjuje na 211 milijardi dolara, a Arnault ga je povećao prošle godine za čak 50 milijardi dolara što može zahvaliti rastu brandova Dior, Tiffany&Co. i Louis Vuitton.

Ovaj 74-godišnjak postao je tek treća osoba u povijesti, nakon Elona Muska i Jeffa Bezosa koja je dosad stekla toliko bogatstvo.

Bez najviše milijardi ostao Bezos

Najviše milijardera i dalje imaju Sjedinjene Američke Države; čak 735 ih je na popisu, a teški su 4,5 bilijuna dolara. Kina (uključujući Hong Kong i Makao) ostaje druga s 562 milijardera "teška" dva bilijuna dolara, a iza nje je Indija sa 169 milijardera vrijednih 675 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Thomas H. Lee težak 2 mlrd. dolara Milijarder pronađen mrtav: Imao je ranu od vatrenog oružja

Prvih 25 najbogatijih na Forbesovoj listi ove godine vrijede 2,1 bilijun dolara, što je 200 milijardi dolara manje u odnosu prošlu godinu. 

Nitko nije izgubio više od Jeffa Bezosa uslijed pada dionica Amazona za 38 posto. Krah na burzi Bezosovo je bogatstvo umanjio za čak 57 milijardi dolara pa tako više nije 2. najbogatiji na svijetu već je pao za jedno mjesto na najnovijoj listi. Drugi najveći gubitnik je Elon Musk. S liste 25 najbogatijih ispao je i osnivač TikToka Zhang Yiming.

Kanye ispao s liste milijardera

U društvu milijardera više nema ni američkog repera Kanyea Westa  nakon prekida ugovora s Adidasom i Balenciagom. Izjavio je svojedobno da je time izgubio dvije milijarde dolara. 

S druge strane, svoje su bogatstvo osim Arnaulta uspjeli povećati još neki milijarderi. To je još pošlo za rukom osnivaču Inditexa i vlasniku Zare Amanciju Ortegi (+17,7 milijardi dolara), suosnivaču Bloomberga i bivšem gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu (+12,5 milijardi dolara) i meksičkom telekomunikacijskom mogulu Carlosu Slim Helú (+11,8 milijarde dolara).

Pročitajte i ovo Warren Buffett humanitarna aukcija Je li ovo najskuplji ručak na svijetu? Uplatio vrtoglavi iznos za druženje sa slavnim milijarderom

Dvojica novih milijardera uvrštena su ove godine među 25 najbogatijih: kanadski medijski mogul David Thomson i suosnivač Nikea Phil Knight.

Za izračun neto vrijednosti Forbes je koristio cijene dionica i tečajeve od 10. ožujka 2023. godine. Na ovom linku možete pogledati ljestvicu najbogatijih ljudi na svijetu u realnom vremenu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene